eur:
394.42
usd:
370.25
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Korai és postán küldött szavazatokat különítenek el az amerikai elnök-, valamint képviselőházi és részleges szenátusi választásokon a Wisconsin állambeli Kenoshában 2020. november 3-án.
Nyitókép: MTI/AP

Elemző: volt már rá példa, hogy le kellett állítani a szavazatszámlálást Amerikában

Kaló Máté az InfoRádióban azt mondta, a szavazatszámlálásnál aligha lehet csalni, ám vannak adminisztratív okok, amelyek miatt a bíróság belenyúlhat a választások menetébe azok természetes lezárulása helyett.

Donald Trump beváltotta korábbi fenyegetését, máris négy pert indított a szavazatszámlás miatt: két államban újraszámlálást, kettőben a számlálás felfüggesztését akarja elérni.

Kaló Máté külpolitikai elemző az InfoRádióban azt mondta, nincsenek jelek rendszerszintű vagy jelentősebb helyi csalásra az amerikai elnökválasztáson.

"A szavazás során sem érkeztek be azzal kapcsolatos beszámolók, hogy itt bármiféle csalások történtek volna, elszigetelt esetekről lehet szó, de aligha olyan mértékű visszaélésekről, amelyek a választás eredményét befolyásolhatnák" - fogalmazott.

Felidézte, a tiltakozás szokása a jogban eddig jellemzően úgy nézett ki, hogy helyi pártszervezetek "sorozták meg" a helyi bíróságokat mindenféle beadványokkal, amikor már nem tudnak a kifogásaiknak érvényt szerezni a helyi választási bizottságokban, például a szavazatszámlálási problémáknál, ahol egyébként ott vannak mindkét oldal képviselői.

Helyi szintről szövetségi vagy állami szintre csak azok az ügyek mennek, amelyek "nagy horderejűek" - tette hozzá. "De ilyeneket nem látunk."

Arról, hogy Donald Trump rögtön a legfelsőbb ítélkezési fórum elé vinné egyes államok vélt visszaéléseinek ügyét, úgy vélekedik, hogy az angolszász bírósági gyakorlat eddig nem igazán ez volt, de kétségtelen, hogy

"meggyorsítható az ügymenet", és a legfelsőbb bíróság elé kerülhetnek kisebb vitatott ügyek is.

"Ha ilyen előfordul, akkor komoly horderejű ítéletet kell hozni, amelyeket később is lehet alkalmazni, és amelyet elismer a széleskörű bírói kar, nem csak a politika" - mondta Kaló Máté.

Azért nem példa nélküli az ilyesmi: 2000-ben Floridában azon vitatkoztak Al Gore és George Bush hadai, hogy a nem megfelelően átlyukasztott voksok megszámlálhatóak-e vagy sem. Végül az elhúzódó helyi huzavona miatt a legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy le kell állni a szavazatszámlálással, hisz lejárt az idő rá.

A választási csalások viszont ritkák.

"Magában a szavazatszámlálásban csekély az esélye, hogy visszaélés történjen, inkább

a választók azonosításával lehetnek gondok,

hiszen van, ahol elég egy befizetett csekk a választópolgár igazolásához, máshol viszont több személyi okmányt is kérnek" - mutatott rá a külpolitikai elemző.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×