eur:
394.34
usd:
369
bux:
65310.1
2024. április 23. kedd Béla
Donald Trump amerikai elnök szimpatizánsai a philadelphiai Kongresszusi Központ előtt gyülekeznek, miközben várják a szavazatszámlálás eredményét 2020. november 6-án, három nappal az amerikai elnök-, valamint képviselőházi és részleges szenátusi választások után.
Nyitókép: Donald Trump amerikai elnök szimpatizánsai a philadelphiai Kongresszusi Központ előtt várják a szavazatszámlálás eredményét 2020. november 6-án. MTI/AP/John Minchillo

A Republikánus Párt a szövetségi legfelsőbb bírósághoz fordul

A pennsylvaniai Republikánus Párt az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bírósághoz fordul - jelentette be pénteken kiadott közleményében a párt vezetése. Joe Biden szóvivője azzal fenyegette meg Donald Trumpot, hogy amennyiben nem fogja elismerni a vereséget, akkor kivezettetik a Fehér Házból.

A republikánusok állásfoglalást kérnek a bíróságtól arra vonatkozóan, hogy a választás napja után beérkezett szavazócédulákat különítsék el és ne vegyék figyelembe.

Korábban a helyi, tehát pennsylvaniai legfelsőbb bíróság kiterjesztette a levélszavazatok beérkezésének határidejét, mégpedig a választások napja után három nappal. Ezt a döntést a szövetségi bíróság helyben hagyta, ugyanakkor nyitva hagyta a lehetőséget a szavazatszámlálások miatti perkeresetek befogadására.

Amerikai sajtójelentések szerint Kathy Boockvar pennsylvaniai államtitkár azt közölte, hogy már felkérte a helyi tisztségviselőket a későn érkezett szavazócédulák elkülönítésére, mivel a szövetségi legfelsőbb bíróság (az alkotmánybíróság) nem hozott végleges döntést a szavazócédulák ügyében.

Közben az úgynevezett csatatér-államokban folytatódik a szavazatok számlálása. Arizonában csökkent Joe Biden, demokrata párti elnökjelölt előnye, bár változatlanul ö vezet Donald Trump elnök előtt.

Rudy Giuliani, New York volt polgármestere, aki jelenleg Donald Trump jogi tanácsadója, egy Philadelphiában tartott sajtótájékoztatón különösnek minősítette, hogy

Pennsylvaniában Donald Trumpnak több mint félmillió szavazatnyi előnye olvadt el, miután megkezdték a levélszavazatok feldolgozását. "Jó lenne tudni, hogy hány halott ember szavazott eddig?"

- tette fel a kérdést Giuliani.

Trump teljes átláthatóságot követel és a jogi csaták folytatását ígéri

Donald Trump amerikai elnök teljes átláthatóságot követelt és a jogi csaták folytatását ígérte abban a közleményben, amelyet helyi idő szerint péntek délután adott ki aláírásával a Fehér Ház.

Az elnök úgy fogalmazott: "hisszük, hogy az amerikai nép megérdemli a szavazatszámlálás és a szavazatok igazolási folyamatának teljes átláthatóságát, és ez immár nem egyetlen választásról szól. Ez az egész választási folyamatunkról szól".

Közleményében Donald Trump emlékeztetett arra: ő és a Republikánus Párt már korábban is azt az álláspontot képviselte, hogy valamennyi jogszerűen beérkezett szavazatot meg kell számolni és valamennyi jogszerűtlen (érvénytelen) szavazatot ki kell hagyni a számolásból. "Ennek ellenére a demokraták részéről minden alkalommal ezzel az alapvető elvvel szembeni ellenállással találkoztam" - írta.

Trump azt ígérte, hogy minden lehetséges jogi eszközt igénybe vesz annak érdekében, hogy "az amerikai népnek bizalma lehessen a kormányunkban".

"Soha nem adom fel a küzdelmet értetek és a nemzetért" - zárta a közleményt az Egyesült Államok 45. elnöke.

Még a Fehér Ház közelménynek kiadása előtt Mitt Romney, Utah állam republikánus szenátora, a 2012-es elnökválasztás republikánus elnökjelöltje a Twitteren bírálta Trumpot. Mint írta: az elnöknek joga van a szavazatok újraszámlálását kérni és felszólamlani a feltételezett szabálytalanságok miatt, ha megvan rá a bizonyítéka, de "nincs igaza akkor, amikor azt mondja, hogy a választást elcsalták és ellopták".

Georgiában - még a Fehér Ház közleményének kiadása előtt - bejelentették az illetékesek, hogy a szoros verseny miatt újraszámlálják a voksokat. Péntek délutáni sajtókonferenciáján Brad Raffensperger georgiai államtitkár közölte: a Donald Trump és Joe Biden demokrata párti elnökjelöltre leadott szavazatok közötti különbség túl csekély, ezért mindenképpen újraszámlálás lesz. "A tét nagy" - tette hozzá. A hagyományosan republikánusokra szavazó délkeleti Georgiában a levélszavazatok számlálásakor megváltozott a helyzet, és Biden 1500 szavazatos előnyre tett szert.

Közben Joe Biden szóvivője, Andrew Bates azzal fenyegette meg Donald Trumpot, hogy amennyiben nem fogja elismerni a vereséget, akkor kivezettetik a Fehér Házból.

"Az amerikai hatóságok teljes mértékben képesek rá, hogy kitoloncolják a betolakodókat a Fehér Házból" - jelentette ki a szóvivő.

A Biden-kampánytörzs bejelentette, hogy pénteken, az esti órákban beszédet mond Joe Biden, majd később az alelnökjelöltje, Kamala Harris is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×