INFORÁDIÓ 
2020. október 21. szerda
Orsolya

szuga josihide

japán

ensz

észak-korea

kim dzsong un

Szuga Josihide kormányszóvivő (b) egy mikrofon előtt áll a színpadon, miután megnyerte a japán kormánypárt, a Liberális Demokrata Párt (LDP) új vezetőjének megválasztására kiírt szavazást Tokióban 2020. szeptember 14-én. Várhatóan a kormánypárt új vezetője lesz az új miniszterelnök az egészségi okok miatt augusztus 28-án lemondó Abe Sindzó után.

Az új japán kormányfő látni szeretné Kim Dzsong Unt

Infostart / MTI

Feltételei sincsenek. Szuga Josihide az ENSZ-közgyűlésben mondott beszédet.

Szuga Josihide új japán miniszterelnök előfeltételek nélkül hajlandó lenne találkozni Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel.

Szuga Josihide az ENSZ-közgyűlés 75. ülésszakán pénteken elhangzott beszédében mondta ezt. Az előzetesen rögzített beszédét videokapcsolattal osztották meg az ülésszakon részt vevő többi országvezetővel.

Szuga szerint Tokió kész arra, hogy teljesen normalizálja kapcsolatait Phenjannal a kétoldalú viszonyt terhelő komoly problémák rendezése révén. A megoldatlan kérdések közé sorolta az észak-koreai hírszerzés által elrabolt japán állampolgárok ügyét, az észak-koreai rakéta- és atomprogram kérdését, és a két ország "szomorú múltját" terhelő ügyeket. Szuga közölte, hogy a kétoldalú viszony rendezése nemcsak a két ország érdekeit szolgálja, hanem nagy mértékben hozzájárulna a térségbeli béke és stabilitás megszilárdításához.

"Nem mulasztok el egyetlen alkalmat sem e cél elérésére"

- szögezte le Szuga Josihide, akit a múlt héten választottak meg miniszterelnöknek.

Az észak-koreai hírszerzés által elrabolt japánok sorsa az egyik legérzékenyebb kérdés az egymással diplomáciai viszonyt nem ápoló két ország kapcsolatában. Phenjan 2002-ben ismerte el első ízben, hogy 13 japánt rabolt el, majd közülük ötöt haza is engedett. A többieket az észak-koreai hatóságok halottnak nyilvánították, továbbították a hozzátartozóknak a földi maradványaikat, amelyeket azonban nem lehetett azonosítani. Hat évvel ezelőtt, 2014 májusában Tokió és Phenjan megegyezett abban, hogy új vizsgálatot indítanak az elrabolt japánok sorsának felkutatására, közös vizsgálóbizottság is alakult, de Phenjan kérésére feloszlatták.

A koronavírus okozta világjárvány miatt a ENSZ-közgyűlés 75. ülésszakának nagy része online zajlik keddig. Az ENSZ-tagállamok képviselőinek, köztük több mint 150 állam- és kormányfőnek előre felvett beszédei hangzanak el videókapcsolaton keresztül.

Nyitókép: MTI/AP pool/Eugene Hoshiko
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018