INFORÁDIÓ 
2020. július 5. vasárnap
Emese, Sarolta

kémkedés

távközlés

huawei

usa

A Huawei kínai távközlési vállalat logója a Hannoveri Vásáron 2019. április 1-jén. Ebben az évben Svédország az április 5-ig tartó vásár díszvendége.

Már tíz éve kémkedhet a Huawei a titkosszolgálat szerint

Infostart / MTI

Saját magának is épített a mobilhálózatokhoz hátsó kaput a kínai vállalat már 2009-ben is, nemcsak a bírói engedélyhez kötött hatósági lehallgatásokhoz - írta amerikai titkosszolgálati forrásokra hivatkozva a The Wall Street Journal.

A Huawei kínai távközlési berendezés-gyártó vállalat már 2009 óta titokban képes hozzáférni kényes és személyes információkhoz azokon a mobiltávközlési hálózatokon szerte a világon, amelyekhez ő szállítja a berendezéseket - idézte az amerikai titkosszolgálati forrásokra hivatkozó The Wall Street Journal (WSJ) cikkét az MTI. Az újság szerint a Huawei olyan technológiát fejlesztett ki, amelynek révén képes a mobilszolgáltató tudta nélkül is rákapcsolódni a hálózatra. Minden mobilhálózathoz kérnek hozzáférést az egyes országok hatóságai, titkosszolgálatai, amelyek többnyire bírósági engedéllyel és a mobilszolgáltató tudtával férnek hozzá a hálózatokon továbbított beszélgetésekhez, személyes adatokhoz. Ehhez általában a hálózat kiépítésével megbízott távközlési berendezésgyártók biztosítják a szükséges technikai megoldásokat. A távközlési berendezés-gyártóknak oly módon kell beépíteniük ezeket a csatlakozó felületeket, hogy ők maguk csak szintén a mobilszolgáltató engedélyével jussanak hozzá a kényes információkhoz.

Az amerikai újságnak lapnak nyilatkozó tisztségviselők azt nem közölték, hogy a Huawei hátsó kapuit hol találták meg a hálózatokon, ahogyan azt sem, hogy az amerikai hatóságok rajtakapták-e valaha a Huaweit azon, hogy használja is ezt a hátsó kaput, és kinyer bármely kényes adatot bármely mobilhálózatból.

A The Wall Street Journal idézte Robert O'Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadót is, aki úgy fogalmazott:

"bizonyítékaink vannak arra, hogy a Huawei képes titokban hozzáférni kényes és személyes információkhoz azokban a mobiltávközlési hálózatokban szerte a világon, amelyeknek a berendezéseit ő szállítja a távközlési szolgáltatóknak".

Az amerikai hírszerzés 2019-ig szigorúan titkosan kezelte ezeket az ismereteit. Az utóbbi néhány hónapban azonban Washington megosztott bizonyos részleteket szövetségeseivel, köztük az Egyesült Királysággal és Németországgal.

A lap "taktikai" megfontolásokkal magyarázta, hogy Washington most miért fedett fel konkrét részleteket hírszerzési információiból. Nagy-Britannia ugyanis az amerikai lobbizás ellenére januárban úgy határozott, hogy mobilszolgáltatóinak továbbra sem kell nélkülözniük a Huawei technológiáját, és az beépíthető az 5G hálózatokba is, a legfontosabb központi részt leszámítva.

Brit tisztségviselők mindazonáltal azt mondták kedden a WSJ-nek, hogy nem újak számukra az amerikai tisztségviselők által átadott információk, és mérlegelték is ezeket, amikor a Huawei-technológia alkalmazhatóságáról döntöttek. A német parlament pedig nemsokára dönt arról, hogy használható-e Huawei-technológia az 5G hálózatokban az országban.

Az amerikai lap hangsúlyozta:

az Egyesült Államok régóta azt hangoztatja, hogy a Huaweit a kínai kormányzat rákényszerítheti arra, hogy kémkedjen a külföldön működő mobilhálózatokon, vagy akár meg is szakítsa e hálózatok működését.

A Huawei mindig visszautasította, hogy bármikor és bármely ország javára kémkedett volna, azt állítva, hogy egy erre vonatkozó kérést Pekingtől is megtagadna. A cég egyik - szintén neve elhallgatását kérő - tisztségviselője azt is tagadta a lapnak, hogy a Huaweinek olyan jellegű hozzáférése lenne a hálózatokhoz, amilyennek az amerikai tisztségviselők leírják.

Nyitókép: MTI/EPA/Jens Schlüter
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018