eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Donald Trump amerikai elnök telekonferencián keresztül intéz hálaadás napi üzenetet az amerikai fegyveres erőkhöz az elnök Palm Beachben lévő Mar-a-Lago villájából 2018. november 22-én. Trump a hívás keretén belül kijelentette, hogy engedélyt ad a déli határra vezényelt amerikai katonáknak az erő alkalmazására.
Nyitókép: MTI/AP/Susan Walsh

Megkapta a magáét Boris Johnson Donald Trumptól

Dührohamot kapott Donald Trump és haragját ideológiai szövetségesére, Boris Johnsonra zúdította. A brit kormányfő azért kapott fejmosást az amerikai elnöktől, mert jóváhagyta, hogy a kínai Huawei cég részt vegyen a brit 5G-s mobilhálózat építésében.

Eddig dicsérte a brexit miatt, de most dühkitörésre ragadtatta magát. A Financial Times exkluzív cikke szerint Donald Trump amerikai elnök feszült hangú telefonbeszélgetésen teremtette le Boris Johnson brit kormányfőt.

Az ok: a britek még ha korlátozták is, de nem tiltották el az 5G-s mobilhálózat kiépítésétől az amerikaiak szerint a kínai állam számára kémkedő Huawei technológiai céget.

Az üzleti lap brit és amerikai forrásokra utalva adta közre a hírt. A beszélgetés még a múlt héten történt, amikor Londonban közölték, hogy a már amúgy is sok hálózati eszközt telepített kínai gyártó részt vehet a brit 5G-s fejlesztésben.

A Kínával kereskedelmi háborút folytató Trump-kormányzat több illetékese is határozottan kampányolt az ellen, hogy a britek bevonják a Huaweit, amelynek egyik magasrangú vezetőjét Kanadában amerikai kérésre le is tartóztatták.

Az amerikai érvelés az, hogy

a kínai cég túlságosan közel került a kínai államhoz és akár kémkedhet is neki,

ami nemzetbiztonsági kockázatot jelent a nyugati szövetségesek számára.

Washington szövetségesei megosztottak és belső vitát folytatnak a kérdésben. Lengyelország Huawei alkalmazottakat vett őrizetbe.

Merkel német kancellárnak nincs baja a kínai céggel, de több Bundestag-képviselő tart tőle. Csehországban, a kiberbiztonsági szolgálat veszélyforrásként jelölte meg a Huawei-t és a szintén kínai ZTE-t.

Spanyolországban szinte alig folyt vita a kérdésben, míg a magyar kormány közölte: nincs bizonyítéka arra, hogy a Huawei biztonsági kockázatot jelentene és ezért együttműködik vele az 5G-s hálózat gyors kiépítésében.

Azt követően, hogy a britek sem zárták ki a vállalatot – mert ebben az esetben, költséges módon, már installált Huawei rendszerelemeket kellett volna kidobniuk – London és Washington megpróbálta elkenni a nézeteltérést.

Egy forrás azonban azt mondta a Financial Timesnak, hogy Trump elnök tajtékzott és rátámadt Johnson kormányfőre annak döntése miatt. Egy másik illetékes úgy fogalmazott, hogy

„nagyon kemény volt a Trump-Johnson hívás”.

Brit hivatalnokok azt mondták, meglepte őket az amerikai elnök nyers nyelvezete.

Nem tagadta a történteket Mike Pence alelnök sem, aki azt mondta: „nagyon világossá tették a britek felé”, hogy mennyire csalódottak voltak döntésük miatt.

A Huawei-ügy az Iránhoz való hozzáállás és britek által tervezett digitális szolgáltatási adó mellett egy újabb feszültségforrás az ideológiailag egy táborba sorolt és baráti viszonyban lévő amerikai és brit vezető között.

Brit illetékesek közben megjegyezték: sajnálják, hogy az Egyesült Államok nem tud életképes alternatív szolgáltatót kínálni az 5G-s technológiára.

William Barr amerikai igazságügyminiszter megjegyezte: a kiút az lehet, hogy az amerikaiak bevásárolják magukat az Ericsson és Nokia cégekbe és így hozzák létre a Huawei nyugati versenytársát.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×