eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Légzőmaszkot viselnek emberek a koronavírus okozta járvány elleni óvintézkedésként egy hongkongi üzlet előtt 2020. január 29-én. A kelet-kínai Vuhan nagyvárosban január elején felismert, tüdőgyulladást okozó új vírus halálos áldozatainak száma 132-re emelkedett Kínában, ahol eddig hatezren fertőződtek meg a ragállyal. A kórokozó a világ több országában megjelent.
Nyitókép: MTI/AP/Vincent Yu

Koronavírus: már több a beteg, mint a SARS-járvány idején

Több mint hatezer ember fertőződött meg biztosan a koronavírussal, és a szakértők már a 2003-as SARS-járványnál súlyosabb következményeket prognosztizálnak. Több ország evakuálásba kezdett, és egyre több szigorítja a Kínából érkezők ellenőrzését.

A koronavírussal kapcsolatos friss híreinket ITT találja.

A CNN legfrissebb összesítése szerint a koronavírus-járványban Kínában 132 ember halt meg, és legalább 5974 fertőződött meg, ezzel meghaladta a számuk a 2003-as halálos SARS-járványét. Világszerte 6056 esetről tudnak, szinte mindenkinél igazolható a kínai kapcsolat. Az ázsiai országban immár mindenhol felbukkant a vírus, az eddig érintetlen Tibertben is, és egy nap alatt 1500-nál több új beteget regisztráltak.

A külföldi országok megkezdték a mentőakcióikat, mint ismert, hét magyar állampolgár is kérte az evakuálását, de egyelőre nincs hír arról, hogy mikor távozhatnak Vuhanból.

Az InfoRádióban Szlávik János, a Dél-pesti Kórház infektológiai osztályvezető főorvosa elmondta: nem szükséges a laborlelet eredménye ahhoz, hogy kizáják a koronavírusos megbetegedést. Ezt, valamint azt is részletesen elmagyarázta, miért nem lehet jelenleg világjárványról beszélni.

Az utasok testhőmérsékletét ellenőrzik egészségügyi dolgozók az Anhuj kínai tartománybeli Fujang egyik vasútállomásán. Fotó: MTI/AP/Chinatopix
Az utasok testhőmérsékletét ellenőrzik egészségügyi dolgozók az Anhuj kínai tartománybeli Fujang egyik vasútállomásán. Fotó: MTI/AP/Chinatopix

Az evakuálást az Egyesült Államok és Japán kezdte. Az amerikai külügyminisztérium tájékoztatása szerint 240 amerikai hagyta el a várost szerdán kora reggel. A repülőgépet az amerikai kormány bérelte, hogy elhozza diplomatáit a vuhani amerikai konzulátusról, továbbá más amerikai állampolgárokat is hazaszállítson. A charterjárat az alaszkai Anchorage-ban szállt le tankolni, ekkor védőruhába öltözött emberek mentek a fedélzetre. Hamarosan folytatja az útját a gép egy kaliforniai katonai támaszpontra.

Nagy-Britannia is szervezi már az evakuálást, és előre bejelentette, hogy a hazatérő álampllgárokat 14 napra karanténba zárja.

Szerdán már megérkezett Tokióba a Vuhanból evakuált japán állampolgárok első csoportja, 206 ember. A

kimenekítettek közül négy köhögött és lázas volt, őket elkülönítették, és vizsgálják, hogy a gép többi utasa megfertőződött-e.

A japán kormány bérelt repülőgépet küldött Vuhanba, hogy hazaszállítsa állampolgárait, akik közül többen annak a piacnak a közelében laktak, ahonnan a hatóságok szerint a járvány elindult.

Villámkórház egy hét alatt

Eközben viszont

4096 olyan vuhani lakos van, aki éppen külföldön van turistaúton, ám a zárlat miatt egyelőre nem tud visszatérni otthonába.

A kínai hatóságok már karanténba zártak nagyjából hatvanmillió embert, van, ahol teljes városrészeket zártak le. Például Vuhan központjából olyan fényképek láttak napvilágot, ahol széles utcák kihaltak, soksávos utak konganak az ürességtől.

A városban közben egy ezerágyas kórházat építenek, a kínai hatóságok azt ígérik, hogy hétfőre már használható lesz az épület. A CNN emlékeztet, hogy 2003-ban a SARS-járvány idején hat nap alatt építettek fel egy 700 ágyas kórházat Pekingben.

Légzőmaszkokért állnak sorban vásárlók a Csiangszu kínai tartománybeli Nancsingban. Fotó: MTI/AP/Chinatopix
Légzőmaszkokért állnak sorban vásárlók a Csiangszu kínai tartománybeli Nancsingban. Fotó: MTI/AP/Chinatopix

Mindenhonnan érkeznek a bejelentések az óvintézkedésekről, a British Airways brit légitársaság például felfüggesztett minden közvetlenül Kínába induló és onnan érkező légi járatot azután, hogy a londoni kormány figyelmeztette az embereket, csak nagyon szükséges esetben utazzanak Kínába a járvány miatt.

Az Ural Airlines orosz légitársaság bejelentette, hogy felfüggeszti Münchenbe, Párizsba és Rómába induló járatait a koronavírus-járvány miatt. A jekatyerinburgi székhelyű légitársaság járatait hagyományosan a Kínából érkező, nagy létszámú csoportok veszik igénybe. A kínai utazási irodák előszeretettel utaztatnak kínai turistákat oroszországi átszállással Európába.

Magyarországra egy olyan csoport tart, amely Szerbia fővárosából érkezik majd Budapestre egy európai körút részeként. A 29 fős csoportból tizennyolcan Vuhanból, a koronavírus-járvány epicentrumából érkeztek, ezért Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában is átestek egészségügyi ellenőrzésen - a betegség jelei egyiküknél sem jelentkeztek. A turisták, akik egészségügyi állapotát folyamatosan figyelemmel kísérik, várhatóan pénteken érkeznek meg Magyarországra.

Fokozott ellenőrzés

A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében megkezdte a Kínából hazatérő összes orosz turista kivizsgálását a repülőtereken az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet. Mindenkit kötelezően elkülönítenek, akinél a heveny légúti fertőzés tüneteit észlelik a repülőtéren, vagy a visszatérést követő 14 nap alatt. Minden határátkelőhelyen hődetektoros dupla ellenőrzésnek vetik alá a veszélyeztetett területekről érkezőket.

Heveny légúti fertőzés szimptómáival az elmúlt napok során 139 embert vizsgáltak ki Oroszországban, de koronavírust eddig senkinél sem mutattak ki.

Az utolsó orosz turistacsoportok a várakozások szerint február 4-én térnek majd vissza Kínából.

Észak-Korea szerdán bejelentette, hogy minden, Kínából érkező utast egy hónapra karanténba zárnak. Ennek oka az, hogy a szomszédos Kínában észak-koreaiak ezrei dolgoznak.

Fertőzésgyanús személyt szállít egy védőöltözetet viselő kormányzati alkalmazott egy vuhani kórházba. Fotó: MTI/AP/Chinatopix
Fertőzésgyanús személyt szállít egy védőöltözetet viselő kormányzati alkalmazott egy vuhani kórházba. Fotó: MTI/AP/Chinatopix

Az Egyesült Arab Emírségekben megerősítették az első új koronavírusos megbetegedést egy család számos, Vuhant megjárt tagjánál. A megfertőződött emberek állapota stabil, orvosi megfigyelés alatt állnak.

Az ázsiai országok sorra jelentik be, hogy készültségbe helyezték egészségügyi rendszerüket. Dél-Koreában eddig négy esetet regisztráltak, de felkészültek újabb betegek fogadására. Sátorban fogadják a gyanús eseteket, hogy ne keveredhessenek más betegekkel, mert több szakértő szerint a kórházakban tud leginkább terjedni a fertőzés, és ott alakulhatnak ki a legveszélyesebb szövődmények. Hongkongban és Makaón is a legmagasabbra emelték a készültségi szintet.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×