eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Védőruhát viselő pilóta egy teherszállító repülőgépben a Vuhan-Tianho nemzetközi repülőtéren 2020. január 28-án. Az új, tüdőgyulladást okozó koronavírus a 11 millió lakosú Vuhan egyik halpiacán bukkant fel január elején, és eddig legkevesebb 106 ember halálát okozta Kínában.
Nyitókép: MTI/AP/Xinhua/Xiao Yijiu

Koronavírus: az EU repülőkkel menekíti az európaiakat Kínából

Életbe lép az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusa azt követően, hogy Franciaország konzuli segítséget kért a járvány gócpontjának számító, kínai Vuhanban rekedtek, köztük a kimenekítésre váró hét magyar megsegítése érdekében.

Az Európai Bizottság az unió polgári védelmi mechanizmusán keresztül két repülőgépet mobilizál uniós polgárok Európába történő visszatelepítésére - jelentette be Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos.

Az első repülőgép a tervek szerint szerda reggel indul Franciaországból, a második repülőgép a hét második felében. Elmondta, az első repülőgéppel várhatóan közel 250 francia, és több mint 100 más uniós tagország állampolgárát szállítják vissza Európába - ezen jöhet a nyolcból az a hét magyar, aki a kimenekítését kérte a koronavírus-járvány által leginkább fertőzött Hupej tartományból.

A régióban tartózkodó minden uniós polgár nemzetiségétől függetlenül kérheti hazatelepítését az uniós mechanizmuson keresztül.

Az EU vészhelyzeti reagálási koordinációs központja a nap 24 órájában működik, és állandó kapcsolatban áll a tagállamokkal, a vírus által sújtott kínai régióban található valamennyi uniós külképviselettel, valamint Kína brüsszeli nagykövetségével - tette hozzá a szlovén EU-biztos.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint az EU készen áll arra, hogy szükség esetén támogatást nyújtson a tagállamoknak, és határozott, összehangolt választ adjon a koronavírus esetleges terjedésére az Európai Unióban és azon kívül.

A SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) vírussal azonos családba tartozó koronavírus (nCoV-2019) influenzához hasonló tüneteket okoz, és súlyos légzőszervi panaszokkal járhat. A vírus okozta járvány valószínűleg egy vuhani piacon indult tavaly decemberben. A ragály halottainak száma Kínában hétfő estére meghaladta a 100-at, a biztosan a kórtól fertőzött tüdőgyulladásos betegek száma pedig a 4500-at.

A koronavírusról szóló korábbi híreinket ITT olvashatják.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×