INFORÁDIÓ 
2020. április 7. kedd
Herman

brexit

nagy-britannia

európai unió

Michel Barnier, az Európai Bizottságnak az Európai Unióból történő brit kiválás ügyében felelős főtárgyalója az Európai Parlament Brexit-ügyi Csoportjának ülésén az Európai Parlament brüsszeli épületében 2019. január 30-án.

Optimista az EU, előrelépés a brexit ügyében

Infostart / MTI

Intenzív tárgyalások kezdődnek a felek között az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről - közölték brüsszeli diplomáciai források.

Névtelenséget kérő tisztségviselők arról számoltak be, hogy a bennmaradó tagállamok kormányai jóváhagyták, hogy Michel Barnier, az EU brexitügyi főtárgyalója és csapata a következő napokban intenzív egyeztetéseket folytasson a britekkel a londoni kormány alternatív megoldási javaslata alapján.

Később az Európai Bizottság megerősítette ezeket a híreket, s tudatta, hogy hétfőn értékelik a folyamat állását, illetve aláhúzta, hogy a huszonhetek álláspontja változatlan.

Michel Barnier pénteken csaknem három órán át tárgyalt Stephen Barclay brit brexitügyi miniszterrel Brüsszelben. Bár részleteket nem árultak nem el,

mindkét fél konstruktívnak minősítette a találkozót.

"A brit kiválás olyan, mint a hegymászás, körültekintésre, eltökéltségre és türelemre van szükség" - jelentette ki Barnier.

Egyes szakemberek szerint ezen fázisban minél kevesebb részlet jelenik meg a sajtóban, annál jobb, a kiszivárogtatások ugyanis azt jelzik, hogy nem folyik komoly tárgyalás.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke korábban közölte, hogy noha London még mindig nem állt elő működőképes, megvalósítható javaslattal, vannak "biztató jelek".

"Nincs garancia a sikerre, és lényegében lejárt az idő, de a leghalványabb esélyt is meg kell ragadni" - fogalmazott.

Leo Varadkar ír kormányfő előző nap találkozott brit kollégájával, Boris Johnsonnal, és a megbeszélést később "nagyon pozitívnak, nagyon ígéretesnek" nevezte.

Az Egyesült Királyság a londoni kormány tervei szerint kevesebb mint három hét múlva, október 31-én kilép az Európai Unióból, akár megállapodás nélkül is.

Nyitókép: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018