eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az ír kormányfő sajtóhivatalának felvételén Leo Varadkar ír kormányfő (j) és Boris Johnson brit miniszterelnök beszélget az északnyugat-angliai Thornton Manor kastély kertjében, Liverpool közelében 2019. október 10-én. A magánjellegűnek minősített megbeszélést követően Varadkar azt nyilatkozta, hogy uniós országának még mindig van lehetősége a megállapodásra Nagy-Britanniával a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről. A kilépés jelenleg érvényben levő határnapja október 31.
Nyitókép: MTI/EPA/Ír kormányfői sajtóhivatal/Noel Mullen

Boris Johnson és ír kollégája valamiért nagyon mosolyog

Írország szerint október végéig mégis megköthetik a brexitalkut; erről beszélt a brit kormányfővel tartott magánbeszélgetése után az ír miniszterelnök. Mindkét fél azt mondta, "ösvényt látnak a lehetséges megállapodáshoz", de még csend övezi a kompromisszum tartalmát.

Áttörés vagy újabb hamis hajnal? Ezzel a kérdéssel kommentálta az Independent című brit lap Leo Varadkar ír miniszterelnök és brit kollégája, Boris Johnson rendkívüli brexitminicsúcsát.

Varadkar egy elegáns angliai birtokon látogatta meg Johnsont, akivel közel három órát beszélt, nemcsak bent a celebek által látogatott patinás udvarházban, de a festői fasorok között sétálva is. Tanácsadóik csak másfél órával később csatlakoztak hozzájuk.

A két országot és az EU-t azonban nem ez érdekli, hanem az, hogy

sikerül-e feloldani a szabályozott brit uniós kilépést fékező ír határkérdést.

A felek közös nyilatkozata, miszerint "ösvényt látnak egy lehetséges alkuhoz", az elmúlt napok temetői hangulata után ismét reménysugár lehet.

"Lehetséges, hogy október végéig megállapodást kössünk, elfogadtassuk a szerződést, amivel az Egyesült Királyság szabályozott módon távozhat az EU-ból" – mondta ír újságírók előtt Varadkar, aki "nagyon ígéretesnek" nevezte a megbeszélést.

"De még kilöttyenhet az ital, sok mindent nem én ellenőrzök"

– tette hozzá. Amikor nekiszegezték a kérdést, hogy ki engedett, hogy feloldják a patthelyzetet, kitérő választ adott:

"Nem úgy kell tekinteni rá, hogy ki enged, hogy ki a győztes, ki a vesztes, egyikünk sem akar ilyen játékot" – mondta. Az ír sajtó szerint ugyanakkor "nagyon jelentős elmozdulást láttak Johnson részéről a vámkérdésekben". A brit sajtó arról spekulál, hogy Johnson szembement befolyásos és rettegett tanácsadójával Dominic Cummingsszal, akit az eheti, az alkut elképzelhetetlennek nevező harcias Downing Streeti szivárogatatás forrásának tartanak.

A hír nyomán másfél százalékkal felment az angol font árfolyama, a 10 éves lejáratú brit állampapír hozama pedig egy nap alatt úgy megugrott, mint amire négy éve nem volt példa.

A találkozóról kiadtak egy fotót is, amin láthatóan elégedetten mosolyog a Taoisech (az ír és a brit politikai nyelvben így nevezik az ír miniszterelnököt) és kevésbé meggyőzően a brit kormányfő. A lehetséges alkut jóvá kell hagynia Brüsszelnek és az Európai Parlamentnek, Johnsonnak pedig el kell fogadtatnia a brit parlamenttel. Kérdés, mit mond a jelenleg őt támogató északír protestáns párt, a DUP és a brit konzervatív képviselők keményvonalas brexitpárti frakciója? Lázadó munkáspárti képviselők csoportja már támogatást ígért Johnsonnak.

Írország a brit-uniós válási megállapodás kulcsa, mivel az úgynevezett ír határgarancia ügye volt az, ami idáig fékezte az egyezmény elfogadását a brit parlamentben és így a britek rendezett kilépését az Európai Unióból.

Dublin és az EU számára is fontos, hogy ezen az 500 km hosszú szárazföldi határon át ne áramoljanak be az Unióba a szabványoknak nem megfelelő és esetleg vámolatlan áruk, amelyek hátrányba hozzák az EU-s vállalkozásokat illetve azokat az országokat, amelyek kereskedelmi megállapodást kötöttek az EurópaiUnióval.

Emellett viszont a határ átjárhatósága az északír béke garanciája. Az 1998-as Nagypénteki Egyezmény nyomán felállt, határon átnyúló szervek és a szabad forgalom tett pontot a szektás konfliktusra és terrortámadásokra, amelyekben több, mint három és félezer embert öltek meg az évek során.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×