INFORÁDIÓ
2021. július 25. vasárnap
Jakab, Kristóf

boris johnson

brexit

munkáspárt

A brit parlament által közreadott kép Boris Johnson brit miniszterelnökről (k) a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos alsóházi órájában a törvényhozás alsóházában, Londonban 2019. szeptember 4-én. Johnson kijelentette, hogy kormányának sikerül új megállapodást kötnie Brüsszellel a kilépés feltételrendszeréről, valamint, hogy a brit EU-tagság mindenképpen megszűnik október 31-én, akár sikerül újratárgyalni az előző miniszterelnök, Theresa May által az Európai Unióval tavaly novemberben elért, a londoni alsóház által azonban háromszor is elvetett megállapodást, akár nem.

Boris Johnson hazaszaladt New Yorkból, meg sem állt az alsóházig

Infostart / MTI

Az alsóházi ülésen felszólította ellenzékét, hogy nyújtsanak be kormánya ellen bizalmatlansági indítványt, ha olyan bátrak.

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint a legfelsőbb bíróság helytelenül járt el, amikor törvénysértőnek minősítette a parlamenti ülésszak lezárásáról hozott kormányzati döntést.

Johnson, aki a legfőbb bírói testület előző napi végzése nyomán szerdára ismét összehívott alsóházi ülésen reagált a határozatra, kijelentette:

a legfelsőbb bíróság alapvetően politikai jellegű kérdésben nyilvánított véleményt, egy olyan időszakban, amikor az országban komoly viták dúlnak, és ez helytelen eljárás volt.

A konzervatív párti brit kormányfő - aki az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán vett volna részt New Yorkban, de hivatalos programját megszakítva szerdán visszaérkezett Londonba - az alsóházi ülésen

felszólította a legnagyobb ellenzéki erőt, a Munkáspártot, hogy ha nem akar megfutamodni a választások lehetősége elől, akkor még szerdán, az ülésnap vége előtt terjesszen be bizalmatlansági indítványt

a kormány ellen. (Ennek értelméről ITT írtunk részletesebben.)

Az ellenzék "puszta önzésből és politikai gyávaságból" nem hajlandó félreállni, és nem hajlandó megengedni, hogy a nép kifejezésre juttathassa akaratát - fogalmazott Johnson. Feltette a kérdést, hogy megvan-e a bátorság az ellenzékben, vagy ismét eltolja magától a felelősséget, és a tétlenséget, a brexit halasztását választja-e.

Előzmények, reakció

Boris Johnson e hónap elején kétszer is kezdeményezte előre hozott választások kiírását október közepére, ezzel próbálva feloldani a brexitfolyamatban kialakult patthelyzetet. A kezdeményezés közvetlen előzményeként az alsóház a kormányzati ellenállással dacolva - számos kormánypárti, vagyis konzervatív képviselő támogatásával - elfogadta azt a törvénytervezetet, amely megtiltja az Egyesült Királyság megállapodás nélküli, rendezetlen kilépését az Európai Unióból a brexit október 31-i határnapján. A törvény lényege az, hogy ha október 19-ig a parlament nem járul hozzá egy új brexitmegállapodáshoz, és ahhoz sem, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnjön meg, Johnsonnak kezdeményeznie kell az EU-nál a kilépés elhalasztását 2020. január 31-ig. Boris Johnson az utóbbi hetekben azonban többször is határozottan leszögezte, hogy erre semmilyen körülmények között nem lesz hajlandó. Az előre hozott választásokról szóló indítványt az alsóház korábban mindkét alkalommal visszautasította.

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője Johnson szerda esti alsóházi felszólalására reagálva kijelentette: csakúgy, mint a miniszterelnök, ő is előre hozott választásokat szeretne.

Hozzátette ugyanakkor, hogy előbb el kell érni a brexithatáridő kiterjesztését a EU-nál, és a választásokat csak ezután lehet kiírni.

Nyitókép: Boris Johnson brit miniszterelnökről (k) a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos alsóházi órájában a törvényhozás alsóházában, Londonban 2019. szeptember 4-én. MTI/EPA/Brit parlament/Jessica Taylor
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018