eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A brexitet ellenzők tüntetnek a londoni parlament előtt 2019. január 15-én. A brit parlament alsóháza ezen a napon szavaz a brit európai uniós tagság megszűnésének (brexit) feltételeiről szóló megállapodásról.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Törvénytelen a brit parlament működésének felfüggesztése - így döntött a legfelsőbb bíróság

A legfelsőbb bíróság jogerős döntése nyomán a parlament ülése szerdán folytatódik. Közben az éves kongresszusát tartó legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt elnöke, Jeremy Corbyn lemondásra szólította fel Boris Johnsont.

A brit legfelsőbb bíróság törvénytelennek minősítette, hogy a minisztereknök a parlament ülésének öthetes felfüggesztését kérte a királynőtől. Egyben kimondta, hogy a felfüggesztés hatálytalan.

A határozat, amelyet Lady Brenda Hale, a legfelsőbb bíróság elnöke ismertetett, kimondja, hogy a parlamenti ülésszak nincsen felfüggesztve, ebből kifolyólag jelenleg is tart. John Bercow, az alsóház elnöke a végzés kihirdetése utáni közleményében az alsóházi ülésszak haladéktalan folytatását kezdeményezte. John Bercow bejelentése szerint az ülés szerdán folytatódik

Az alsóház ülésszaka két hete ért véget, miután Boris Johnson konzervatív párti miniszterelnök kezdeményezte II. Erzsébet királynőnél a parlamenti ülésszak lezárását és új törvényhozási évad indítását október 14-én.

A legfelsőbb bíróság határozata szerint már az is törvénysértő volt, hogy a kormányfő az uralkodónak az ülésszak lezárását indítványozta,

mivel a döntés észszerű indokok nélkül akadályozta a parlamentet alkotmányos funkcióinak ellátásában.

Boris Johnson augusztus végén kezdeményezte a királynőnél a parlamenti munka felfüggesztését október közepéig. A javaslat bírálói szerint a parlamenti ülésszak szokatlanul hosszúnak tekinthető felfüggesztésével a július vége óta hivatalban lévő kormányfő lényegében megfosztotta volna a képviselőket attól, hogy jogszabályok révén kikényszerítsék a brexit október 31-én esedékes határidejének újbóli elhalasztását.

Boris Johnson határozott álláspontja, hogy a brit EU-tagság - "ha törik, ha szakad" - megszűnik október utolsó napján,

akár sikerül újratárgyalni az elődje, Theresa May által az Európai Unióval elért, ám a parlament és a jelenlegi kabinet által az ír-északír határellenőrzés elkerüléséről szóló tartalékmegoldás miatt elvetett megállapodást, akár nem.

Bár a kormányfő indítványa óriási felháborodást váltott ki és tízezrek tüntettek ellene, II. Erzsébet jóváhagyta a miniszterelnök tervét a parlamenti szünetre.

Két héttel később egy skóciai fellebbviteli bíróság kimondta, hogy jogsértő volt a brit parlament felfüggesztése. A döntés felülbírált egy korábbi végzést, amely szerint a bíróságoknak nincs joguk beavatkozni a minisztelenöknek a parlament felfüggesztéséről szóló döntésébe.

Corbyn szerint Johnsonnak mennie kell

Távozásra szólította fel Boris Johnson konzervatív párti brit miniszterelnököt a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője a brit legfelsőbb bíróság végzésére reagálva.

Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője érkezik a párt éves kongresszusára Brightonban 2019. szeptember 22-én, az ötnapos esemény második napján.
MTI/EPA/Andy Rain
Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője érkezik a párt éves kongresszusára Brightonban 2019. szeptember 22-én, az ötnapos esemény második napján. MTI/EPA/Andy Rain

Jeremy Corbyn pártja Brightonban zajló éves kongresszusán kijelentette: pozíciójának átgondolására biztatja Boris Johnsont, abból a célból, hogy ő legyen minden idők legrövidebb ideig hivatalban lévő brit miniszterelnöke.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×