eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Szkopje, 2018. szeptember 20.Ursula von der Leyen német védelmi miniszter a tiszteletére tartott fogadási ünnepségen, Szkopjéban 2018. szeptember 20-án. (MTI/EPA/Georgi Licovszki)
Nyitókép: Ursula von der Leyen német védelmi miniszter a tiszteletére tartott fogadási ünnepségen, Szkopjéban 2018. szeptember 20-án. (MTI/EPA/Georgi Licovszki)

Sikerült megtalálni az Európai Bizottság következő elnökét?

Németország és Franciaország konszenzusra jutott arról, hogy támogatják Ursula von der Leyen német védelmi miniszter jelölését az Európai Bizottság következő elnöki tisztségére - közölték diplomáciai források Brüsszelben kedden.

Információk szerint a visegrádi országok, Olaszország és Németország mellett egyelőre két meg nem nevezett balti ország is megszavazná a német politikust, ha arra kerül sor a vasárnap kezdődött, eredetileg egynaposra tervezett rendkívüli uniós csúcstalálkozó harmadik napján.

A visegrádi országok - Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia - Ursula von der Leyen német védelmi miniszter jelölését támogatják az Európai Bizottság következő elnöki tisztségére - ezt diplomáciai források közölték korábban Brüsszelben.

Több név is biztosabbá vált

Egy uniós diplomata arról számolt be, hogy Ursula von der Leyen bizottsági elnöki jelölése mellett egyre nagyobb Charles Michel belga liberális miniszterelnök támogatottsága az Európai Tanács vezetésére.

Emellett több forrás szerint a francia Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatójának esélyei növekedtek az Európai Központi Bank (EKB) élére, amíg az EU külügyi szolgálata (EEAS) élére jelölhetik Josep Borrell spanyol külügyminisztert.

Az Európai Parlament vezetésével pedig Szergej Sztanyisev volt bolgár szocialista miniszterelnököt bíznák meg.

Mint közölték a német Mafred Weber bizottsági elnöki, valamint Maros Sefcovic, az EU jelenlegi energiaügyi biztosa korábbi támogatottsága az EEAS vezetésére gyakorlatilag teljesen megszűnt.

Die Welt: Tusk új nevekkel áll az állam- illetve kormányfők elé

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke új potenciális jelöltek neveit terjeszti az Európai Unió állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács elé az unió vezető tisztségeinek betöltése érdekében - jelentette kedden a Die Welt című konzervatív német lap.

A lap úgy értesült, hogy Tusk az Európai Bizottság élére a német védelmi miniszter, Ursula von der Leyen jelölését javasolja, Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezetője lehetne az Európai Központi Bank következő elnöke, a belga miniszterelnök, a liberális Charles Michel válthatná decemberben magát Tuskot az Európai Tanács élén, a szlovák Maros Sefcovic pedig az Európai Unió új kül- és biztonságpolitikai főképviselője és az Európai Bizottság egyik alelnöke lehetne egyben.

Az egyelőre felfüggesztett uniós csúcstalálkozó délután folytatódik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×