eur:
389.09
usd:
359.01
bux:
68095.19
2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
Ursula von der Leyen német védelmi miniszter a macedón hivatali partnerével, Radmila Sekerinskával közösen tartott sajtótájékoztatóján Szkopjéban 2018. szeptember 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Ursula von der Leyen lesz az Európai Bizottság új elnöke

Megállapodás született Brüsszelben az EU-s intézmények vezetői tisztségeiről. A délutáni pletykák igazaknak bizonyultak.

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság új elnöke, Charles Michel az Európai Tanács új elnöke, Josep Borrell az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Christine Lagarde pedig az Európai Bank elnöke lehet az alapján, hogy az EU-s állam- és kormányfők testülete (Európai Tanács) az ő személyükben állapodtak meg a különböző pozíciókra.

A sajtóértesüléseket kedd este Donald Tusk (Európai Tanács-elnök) is megerősítette a Twitteren.

A Bizottság új elnökét az Európai Parlament hagyja majd jóvá.

A történtek után Manfred Weber bejelentette visszalépését az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltségétől a pártcsalád kedd esti strasbourgi frakcióülésén. "Folytatom a harcot egy demokratikus Európáért. Megtiszteltetés volt ez a munka az EPP és Európa érdekében" - mondta Weber a szóvivője, Christian Hügel twitteres tájékoztatása szerint. "Itt kezdődött az utam tavaly szeptemberben listavezetőként, és most itt is ér véget" - fogalmazott.

Címlapról ajánljuk
Elemzők az EP-választásról: egyszemélyes pártoknál gyakori, hogy Brüszelből csinálnak belpolitikát
Aréna

Elemzők az EP-választásról: egyszemélyes pártoknál gyakori, hogy Brüszelből csinálnak belpolitikát

Az Európai Parlament szerepéről, a választás tétjéről és az Európai Bizottság várható elnökéről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Kalas Vivien, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense és Rajnai Gergely, a Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.31. péntek, 18:00
Dobrev Klára
a DK árnyék-miniszterelnöke, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője
Háromhetes mélypontjára esett a forint

Háromhetes mélypontjára esett a forint

Kedd délután óta gyakorlatilag megállás nélkül gyengült a forint a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben a 390-es szintet is megközelítette az árfolyam csütörtökön, majd a vártnál minimálisan jobb amerikai GDP-adat mellett is hirtelen erőre kapott és 389 alá bukott a jegyzés. A holnapi amerikai inflációs adat még a mai GDP-adatnál is fontosabb lesz, amely akár komolyabb kilengéseket is hozhat a forint piacára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×