INFORÁDIÓ
2021. március 5. péntek
Adorján, Adrián

európai parlament

alakuló ülés

európai unió

Strasbourg, 2018. szeptember 12.Az Európai Parlament képviselői szavaznak a Sargentini-jelentésről a parlament plenáris ülésén, Strasbourgban 2018. szeptember 12-én. A képviselők a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentést 448 igen szavazattal, 197 ellenében, 48 tartózkodás mellett fogadták el. (MTI/EPA/Patrick Seeger)

Nem az elnökválasztással kezdődik az Európai Parlament 9. ciklusa

Ma kezdődik az Európai Parlament háromnapos alakuló ülése. A tanácskozáson választják meg a testület új elnökét, alelnökeit, valamint a képviselőket érintő adminisztratív és pénzügyekért felelős questorokat.

Az új ciklus mindig a választást követő hónap első keddjén kezdődik. Nem hivatalosan sor kerül egy ünnepélyes zászlófelvonásra Strasbourgban, majd délelőtt zajlik az első ülésszak. Itt jelölik ki például azokat a szavazatszámlálókat, akik az Európai Parlament elnökének megválasztásakor dolgoznak majd.

Az egyes, politikai csoportoknak hétfőig kellett benyújtaniuk a jelenlegi EP-elnöknek a bejegyzési kérelmüket, így július 2-án válik nyilvánossá az is, hogy politikai csoportok lesznek az új Európai Parlamentben - mondta Szontagh Andrásné, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának sajtóattaséja.

A képviselők kedden nyújtják be az Európai Parlament elnökére adott javaslatukat, és az elnök személyéről szerda reggel fognak szavazni. Ezután, már az új elnök vezetésével választják meg a 14 alelnököt, valamint az öt pénzügyi koordinátort (questorokat).

Az EP alakuló ülésén, amely július 4-ig tart, még megállapítják az egyes szakbizottságok taglétszámát. Maguk a bizottságok már nem a plenáris ülésen, hanem az azt követő néhány hétben alakulnak meg, megtartják az első ülésüket. A tagok személyéről nem szavaznak, csak kijelölik a tagokat és ezt nyilvánosságra hozzák.

Az Európai Parlament július 15-én kezdődő második plenáris ülésén szavazhat először az Európai Bizottság (EB) elnökének személyéről,

ha addigra lesz az Európai Tanácsban ülésező állam- és kormányfők által megnevezett elnökjelölt. Ha megállapodnak és megszavazzák az EB új elnökét, utána javaslatot tesznek az egyes európai biztosok személyére. Az Európai Parlament új szakbizottságai meghallgatják ezeket a biztosjelölteket - erre már ősszel fog sor kerülni -, majd a megszavazásuk után feláll az új Európai Bizottság, élén az új elnökkel, és átveszi a mostanitól a feladatköröket.

Az Európai Parlament következő ciklusára számos jogszabályalkotási folyamat "nyúlik át".

  • Vannak olyan jogszabályok, amelyek úgy maradtak nyitva, hogy a plenáris ülésen már szavaztak róluk - ezek tárgyalásával kezd majd az EP.
  • Más jogszabályokat azonban még csak a szakbizottságok készítettek elő - ezekről az Elnökök Értekezletének kell majd eldöntenie, hogy továbbviszi-e az új EP.

Nyitókép: Patrick Seeger

Kapcsolódó hang

Az EP 9. ciklusa kezdődik - Szontagh Andrásné
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018