eur:
392.87
usd:
365.97
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Strasbourg, 2018. szeptember 12.Az Európai Parlament képviselői szavaznak a Sargentini-jelentésről a parlament plenáris ülésén, Strasbourgban 2018. szeptember 12-én. A képviselők a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentést 448 igen szavazattal, 197 ellenében, 48 tartózkodás mellett fogadták el. (MTI/EPA/Patrick Seeger)
Nyitókép: Patrick Seeger

Nem az elnökválasztással kezdődik az Európai Parlament 9. ciklusa

Ma kezdődik az Európai Parlament háromnapos alakuló ülése. A tanácskozáson választják meg a testület új elnökét, alelnökeit, valamint a képviselőket érintő adminisztratív és pénzügyekért felelős questorokat.

Az új ciklus mindig a választást követő hónap első keddjén kezdődik. Nem hivatalosan sor kerül egy ünnepélyes zászlófelvonásra Strasbourgban, majd délelőtt zajlik az első ülésszak. Itt jelölik ki például azokat a szavazatszámlálókat, akik az Európai Parlament elnökének megválasztásakor dolgoznak majd.

Az egyes, politikai csoportoknak hétfőig kellett benyújtaniuk a jelenlegi EP-elnöknek a bejegyzési kérelmüket, így július 2-án válik nyilvánossá az is, hogy politikai csoportok lesznek az új Európai Parlamentben - mondta Szontagh Andrásné, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának sajtóattaséja.

A képviselők kedden nyújtják be az Európai Parlament elnökére adott javaslatukat, és az elnök személyéről szerda reggel fognak szavazni. Ezután, már az új elnök vezetésével választják meg a 14 alelnököt, valamint az öt pénzügyi koordinátort (questorokat).

Az EP alakuló ülésén, amely július 4-ig tart, még megállapítják az egyes szakbizottságok taglétszámát. Maguk a bizottságok már nem a plenáris ülésen, hanem az azt követő néhány hétben alakulnak meg, megtartják az első ülésüket. A tagok személyéről nem szavaznak, csak kijelölik a tagokat és ezt nyilvánosságra hozzák.

Az Európai Parlament július 15-én kezdődő második plenáris ülésén szavazhat először az Európai Bizottság (EB) elnökének személyéről,

ha addigra lesz az Európai Tanácsban ülésező állam- és kormányfők által megnevezett elnökjelölt. Ha megállapodnak és megszavazzák az EB új elnökét, utána javaslatot tesznek az egyes európai biztosok személyére. Az Európai Parlament új szakbizottságai meghallgatják ezeket a biztosjelölteket - erre már ősszel fog sor kerülni -, majd a megszavazásuk után feláll az új Európai Bizottság, élén az új elnökkel, és átveszi a mostanitól a feladatköröket.

Az Európai Parlament következő ciklusára számos jogszabályalkotási folyamat "nyúlik át".

  • Vannak olyan jogszabályok, amelyek úgy maradtak nyitva, hogy a plenáris ülésen már szavaztak róluk - ezek tárgyalásával kezd majd az EP.
  • Más jogszabályokat azonban még csak a szakbizottságok készítettek elő - ezekről az Elnökök Értekezletének kell majd eldöntenie, hogy továbbviszi-e az új EP.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×