eur:
389.34
usd:
362.71
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a templom felújításáért tartott hálaadó szentmisén a nagykátai római katolikus templomban 2019. május 17-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor: most ki kell javítani az elmúlt évek súlyos hibáit

A magyar miniszterelnök a magyar köztévében adott interjújában kommentálta Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökké választását, és a V4-ek érdekérvényesítéséről is beszélt.

"A személyeken keresztül tartalmi kérdésekről is döntöttünk" - reagált Orbán Viktor miniszterelnök arra, hogy kedd este Brüsszelben eldőlt, az EU-s állam- és kormányfők Ursula von der Leyent javasolják az Európai Parlamentnek az Európai Bizottság élére megválasztani.

Orbán Viktor kiemelte, hogy feszült volt a tárgyalás, mert nagy volt a tét. Arról kellett ugyanis dönteni, hogy a következő években kik vezessék az európai intézményeket, és ez sok mindent meghatároz, minden tagállamnak fontos - közölte.

Orbán Viktor szerint jó esély van arra, hogy "az új vezetők jó politikát is folytassanak", de a munka még csak most kezdődik.

Az elmúlt évek "súlyos hibáit" szerinte most ki kell javítani gazdaságpolitikában, migrációs ügyekben és a nemzetek tiszteletét illetően is.

A mostani tárgyalássorozatról szólva elmondta, volt két olyan jelölt, aki Magyarországnak egyértelműen "több mint rosszak lettek volna" - utalt ezzel Frans Timmermans és Manfred Weber csúcsjelöltségére -, ezt sikerült megakadályozni,

helyettük lett egy hétgyermekes német családanya

- mutatott rá Orbán Viktor.

"Tudtuk tartani azt, amit szerettünk volna, illetve amit vállaltunk" - hangoztatta, hozzátéve: olyan vezetők kerülnek az uniós intézmények élére, akik Magyarország szempontjából jó politikát fognak folytatni, vagy legalábbis erre jó az esély.

Ugyanakkor a munka "nem kicsi és nem könnyű",

ráadásul még csupán az elején tartanak - nyilatkozta a kormányfő.

Orbán Viktor kiemelte, hogy véleménykülönbségek továbbra is vannak, ezért a jövőben harcok lesznek. Azt mondta, hogy fontos győzelmet arattak, de a nemzetközi politikában mindig új viták jönnek elő.

Viszont most már "erőnk is van", hogy érvényt szerezzünk az akaratunknak

- tette hozzá.

A visegrádi országok súlyáról szólva elmondta, 62-63 millió embert képvisel Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország, itt a legnagyobb a gazdasági növekedés is Európában, de a mostani eseményektől függetlenül a V4-ek szoros együttműködése sikertörténetnek számít.

"Most, amikor személyi kérdéseknél szétfutnak az érdekek, itt is sikerült egyezségre jutni, ami Babis cseh miniszterelnök úr érdeme" - fogalmazott magyar kormányfő.

"Harcok, viták lesznek, de az esélyek sokkal jobbak, mint korábban"

- mondta, hozzátéve, most már erő is van, hogy az akaratnak érvényt tudjanak szerezni.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×