eur:
392.69
usd:
366.2
bux:
66815.95
2024. április 25. csütörtök Márk
Az Európai Bizottság brüsszeli székháza 2019. július 1-jén. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke felfüggesztette az éjszakába nyúló európai uniós csúcstalálkozót, hogy kétoldalú megbeszéléseket folytasson a tagállamok vezetőivel. A tagországok állam-, illetve kormányfői június 30-án este kezdtek rendkívüli találkozót Brüsszelben, ezen egyetlen napirendi pontként a főbb EU-intézmények vezetői tisztségeinek betöltéséről tárgyalnak.
Nyitókép: Olivier Hoslet

Négy-öt forgatókönyvről is egyeztettek az EU-csúcs folytatása előtt

Kedden folytatódik a többször is megszakított európai uniós csúcstalálkozó. Hétfő este még több forgatókönyvről is egyeztettek a tagországok képviselői. Orbán Viktor miniszterelnök is megszólalt az ügyben.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke felfüggesztette hétfőn az európai uniós csúcstalálkozót, a hivatalos megbeszélés kedden folytatódik. A háttérben azonban lázasan izzanak a telefonok, egymást érik a személyes találkozók, ugyanis továbbra sem sikerült kompromisszumos jelöltet találniuk az egyes párt- és érdekcsoportoknak.

A rendkívüli csúcstalálkozón a tagországok állam-, illetve kormányfői egyetlen napirendi pontként a főbb EU-intézmények vezetői tisztségeinek betöltéséről tárgyalnak.

Egyes értesülések szerint az Európai Bizottság elnöki posztjára

továbbra is Frans Timmermans szocialista politikus a legesélyesebb, pedig ez ellen többen is tiltakoztak - az olasz kormányfő 10-11 országot említett -, köztük a magyar kormány.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban levelet is írt az Európai Néppárt elnökének, amelyben történelmi hibának nevezte azt, ha a néppárt támogatná Timmermanst. A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az M1-en ismét Soros György emberének nevezte a holland jelöltet, és erről beszélt hétfőn Orbán Viktor is, hozzátéve: Timmermans megosztottságot hozna az unióba. A magyar miniszterelnök a rendkívüli uniós tanácskozáson a V4NA hírügynökségnek úgy fogalmazott, a V4-ek azért sem támogatják bizottsági elnöki jelölését, mert szerintük

"egy ideológiai harcos és harcot folytat mindenki ellen, aki az ő gondolkodásától különböző módon látja a világot" - nyilatkozta.

Úgy vélte, ez az Európai Unióban egy kelet-nyugat megosztottsághoz vezetne, és az uniónak óriási gondokat jelentene majd.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta,

három feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy a magyar kormány támogasson egy európai politikust.

"A nemzetállamok tisztelete, a keresztény kultúrának biztosított elsőség Európában és a migráció megállításának szándéka. Ha valaki ezt a három feltételt biztosítani tudja, számíthat Magyarország támogatására. Aki viszont ezt a hármat nem tudja biztosítani, az semmilyen módon nem számíthat arra, hogy Magyarország támogatni fogja" – húzta alá.

Bonyolult a helyzet

A csúcsról távozó holland miniszterelnököt arról kérdezték volna, mekkora esélye lehet a holland Timmermansnak, Mark Rutte azonban azt hangsúlyozta, hogy nem mondhat neveket. Elmondta azt is, hogy a tisztviselők személyéről a néppárton belül sincsen egység, a helyzetet bonyolultnak nevezte.

Giuseppe Conte olasz kormányfő hétfőn úgy fogalmazott, hogy nekik nincs gondjuk Timmermans személyével, azzal

a módszerrel viszont annál inkább, hogy kész, máshol letárgyalt csomagot kellene elfogadniuk.

Hétfő késő esti hírek értesülések szerint az Európai Néppártban (EPP) senki nem szólalt fel Timmermans jelölését támogatva. A frakció arra szólította fel az EPP-t, hogy mivel a néppárt végzett az első helyen az európai parlamenti választáson, az EPP-nek kell adnia a bizottság elnökét. Több hozzászólásban felvetették, hogy ha a néppárti Manfred Webernek nem lesz meg a szükséges támogatása, akkor más, de néppárti jelöltre van szükség.

Orbán Viktor hétfőn arról beszélt, hogy a néppárt parlamenti képviselőcsoportja Strasbourgban gyülekezett, hogy megvitassa a helyzetet. "Kifejezetten remélem, hogy az Európai Néppárt képviselőcsoportja egy világos üzenetet küld nekünk, hogy milyen pozícióért harcoljunk, és remélem, hogy ez a pozíció nem a parlament elnöke, hanem a bizottsági elnöki pozíció lesz" - közölte a magyar kormányfő. Orbán Viktor szerint ehhez két dolog szükséges: egy erős parlamenti háttér, "amelynek létrejötte kétesélyes", valamint egy pártalapon és földrajzi alapon is elfogadható csomag.

Úgy folytatta:

"erre van esély, négy-öt csomag fut egymással párhuzamosan már most, pedig csak néhány órája függesztettük fel a tanácskozást".
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×