eur:
389.46
usd:
360.12
bux:
68151.84
2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök az Európa jövőjéről rendezett vitán az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2019. március 12-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Peter Pellegrini: Timmermansnak más pozíciót is találhatunk

A vasárnap és hétfőn tartott brüsszeli európai uniós csúcson a résztvevők nem értettek egyet abban, kiket kellene ültetni az Európai Unió kulcspozícióiba, ezért is futottak zátonyra a tárgyalások. Ezt jelentette ki Peter Pellegrini szlovák kormányfő, miután visszatért Pozsonyba.

Peter Pellegrini elmondása szerint a csúcson arról is szó volt, hogy a miniszterelnökök milyen fokig bízzák a döntéshozatalt az Európai Parlamentre.

Pellegrini leszögezte: a csúcstalálkozón nem került szóba az ő lehetséges jelölése az Európai Tanács élére, és ő maga sem fejtett ki ennek érdekében semmilyen aktivitást. Hozzátette:

Szlovákia inkább Maroš Šefčovič európai biztost fogja propagálni.

A szlovák miniszterelnök szerint az eredeti verzióval, mely szerint az Európai Parlament elnöki posztját Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje, az Európai Bizottságét pedig Frans Timmermans, a szocialisták csúcsjelöltje foglalná el, nem értettek egyet a visegrádi négyek néppárti kormányfői, illetve Giuseppe Conte olasz miniszterelnök sem. Hozzátette: három kombinációt vitattak meg, de hétfő délre minden vezető megértette, hogy új jelöltösszeállítás kell.

A szlovák kormányfő bízik benne, hogy már kedden megszülethet az egyezség.

Mateusz Morawiecki lengyel és Andrej Babiš cseh kormányfő a csúcstalálkozó előtt Timmermanst olyan embernek nevezték, aki megosztaná az Európai Uniót, mivel állításuk szerint negatívan viszonyul Közép-Európához. Timmermans az Európai Szocialisták Pártjának a tagja, ide tartozik a legerősebb szlovák kormánypárt, a Smer is.

Pellegrini azt nyilatkozta, hogy az Európai Bizottság élére olyan jelölt kell, aki hidakat fog építeni, valamint az egységre és a konfliktusok elsimítására fog törekedni. „Timmermans úrnak más pozíciót is találhatunk” – fűzte hozzá a szlovák miniszterelnök.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.30. csütörtök, 18:00
Cseh Katalin
a Momentum elnökségi tagja és EP-képviselőjelöltje
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×