INFORÁDIÓ 
2020. október 30. péntek
Alfonz

eu-csúcs

brexit

európai unió

Az Európai Unióból történő brit kiválás ügyéről (brexit) rendezett rendkívüli európai uniós csúcstalálkozó résztvevői Brüsszelben 2019. április 10-én.

A huszonhetek hajlanak a brexit halasztására, de a határidő kérdése még nyitott

Infostart / MTI

A bennmaradó tagországok vezetői hajlanak az Egyesült Királyság európai uniós kiválási határidejének elhalasztására, annak hossza azonban még viták tárgya - derült ki a szerdai rendkívüli brexit-ügyi EU-csúcsot megelőző nyilatkozatokból.

Angela Merkel német kancellár a brüsszeli találkozóra érkezve fontosnak nevezte, hogy a szigetország felkészüljön arra, hogy a kilépési határidő meghosszabbítása esetén részt kell vennie a május végi európai parlamenti választásokon. Mint mondta, erre az uniós intézmények működőképességének biztosítása érdekében van szükség.

Kiemelte, a bennmaradó tagállamoknak "történelmi felelősségük", hogy helyes döntést hozzanak, ezért "nyílt és konstruktív" vitát kell folytatni.

"Fel kell tenni magunknak a kérdést, hogy mi az érdekünk, ez pedig egy olyan rendezett brit távozás, amely lehetővé teszi a huszonhetek egységének megőrzését" - közölte.

Emmanuel Macron francia elnök ennél óvatosabban fogalmazott. "Még nem született döntés semmiről, különösképp nem egy hosszú kiterjesztésről. Jelen pillanatban szerintem semmit nem szabad biztosra venni" - mondta.

A hosszú halasztást sajtóhírek szerint leginkább ellenző Macron hangsúlyozta, Theresa May brit kormányfőnek mindenekelőtt világossá kell tennie, hogy mik a tervei. Aláhúzta: a legfontosabb az, hogy semmi ne sodorja veszélybe az európai projektet.

"Eljött a döntések ideje" - hangoztatta.

Mark Rutte holland kormányfő arról számolt be, egyetért abban Macronnal, hogy fontos először meghallgatni May terveit, a halasztás végső határideje ugyanis számos kérdéstől is függ, erről vitát fognak folytatni.

Stefan Löfven svéd miniszterelnök kiemelte, a kiterjesztés önmagában még nem oldja meg a problémát, de több időt adna a briteknek, hogy megoldást találjanak, ezért "megér egy próbát".

Hozzátette azonban, meglehetősen frusztráló, hogy ennyi idő után sem sikerült rendezni az ügyet, ráadásul minél hosszabb a kiterjesztés, annál nagyobb a kockázat is, hogy veszélybe kerül az uniós intézmények legitimitása és integritása, ezért szilárd biztosítékokra van szükség.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kijelentette, a káosz elkerülése érdekében támogatná a határidő hosszú kitolását, és erről beszélt olasz kollégája, Giuseppe Conte is.

Sebastian Kurz osztrák kancellár elmondta, a maga részéről a rövid hosszabbítás pártján áll, ami lehetővé teheti a megállapodás nélküli, kemény brexit elkerülését.

Charles Michel belga kormányfő azonban úgy vélekedett, nem biztos még a hosszabbítás, és az sem, hogy az pontosan milyen feltételekkel képzelhető el. Leszögezte mindazonáltal, egy esetleges kiterjesztés nem zavarhatja meg az EU működését vagy a választásokat.

Figyelmeztetett, el kell kerülni, hogy a közösség a brexit-folyamat túszává váljon, s hozzáfűzte, nem létezik olyan, hogy egy ország csak félig tagja az EU-nak, hosszabbítás esetén a briteknek folytatniuk kell a jóhiszemű együttműködést.

Cseh kollégája, Andrej Babis reményét fejezte ki, hogy a szigetország a vártnál is több időt fog kapni, és kiemelte, ő arra számít, hogy jövő márciusig vagy az idei év végéig hosszabbítják a határidőt, rugalmas feltételek mellett.

Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök Samuel Beckett abszurd drámájára utalva úgy fogalmazott, hogy "még mindig Godot-ra vár".

Újságírói kérdésre válaszolva közölte, nem rövid vagy hosszú, hanem "hasznos és intelligens" hosszabbításban gondolkozik.

Hasonló véleményének adott hangot Michel Barnier, az EU brexit-ügyi főtárgyalója is, mondván, a kiterjesztésnek valamilyen célt kell szolgálnia, hasznosnak kell lennie.

Szlovénia kormányfője, Marjan Sarec pedig egy öngyilkosságra készülő emberhez hasonlította az Egyesült Királyságot, akit megpróbálnak megmenteni, de ő ezt nem akarja, és végül mindenkit magával húz a mélybe.

Nyitókép: Az Európai Unióból történő brit kiválás ügyéről (brexit) rendezett rendkívüli európai uniós csúcstalálkozó résztvevői Brüsszelben 2019. április 10-én. MTI/EPA/POOL/Olivier Hoslet
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018