eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A brit parlament videokészítő osztálya által közreadott, videofelvételről készített képen Theresa May miniszterelnök (j) felszólal, miután az alsóház hatalmas arányban elutasította a brit európai uniós tagság megszűnésének (brexit) feltételeiről szóló megállapodást a londoni parlamentben 2019. január 15-én.
Nyitókép: Theresa May miniszterelnök (j) felszólal, miután az alsóház hatalmas arányban elutasította a brit európai uniós tagság megszűnésének feltételeiről szóló megállapodást január 15-én. MTI/EPA/Brit parlament videokészítő osztálya

A királynő is jóváhagyta: nem lehet alku nélküli brexit

Nagy-Britanniában királynői jóváhagyással törvénybe iktatták, hogy az ország nem léphet ki az unióból az EU-val kötött megállapodás nélkül. Mindez arra kényszeríti May kormányfőt, hogy a kilépés elhalasztását kérje a tagállamoktól, amelyek viszont arra kényszeríthetik, hogy európai választásokat írjon ki.

A brit parlament hétfőn este elfogadta azt a munkáspárti és konzervatív képviselők által benyújtott javaslatot, hogy kizárják az úgynevezett „alku nélküli brexit” lehetőségét.

Nem sokkal később jött a királynői jóváhagyás és így a javaslat törvényerőre emelkedett.

Mindez azt jelenti, hogy Theresa May kormányfőnek mindenképp a pénteken lejáró brexithatáridő meghosszabbítását kell kérnie az európai uniós tagállamoktól. Az új brit törvény nem zárja ki a no-deal brexit lehetőségét, mert az uniós tagállamok – vagy egy részük - elutasíthatja a hosszabbítást és ennek nyomán Nagy-Britannia pénteken még így is „kieshet” az unióból.

A hosszabbításhoz a 27 tagállam egyhangú igenjére van szükség, és előfordulhat, hogy ők nem May június 30-án lejáró menetrendjére bólintanak rá, hanem inkább egy egyéves időszakot kényszerítenek Londonra, hogy a britek eldönthessék, hogyan akarnak kilépni.

Ebben az esetben viszont a briteknek is európai parlamenti választásokat kell rendezniük, amit sokan a brexitnépszavazás elárulásának tartanának.

Közben Theresa May miniszterelnök utasítására kedden összeülnek a konzervatív kormány és az ellenzéki Munkáspárt miniszterei, hogy megpróbáljanak alkut kötni a brit kilépés után időkről, pontosabban arról, milyen viszonyban legyen a szigetország az EU-val.

A munkáspártiak ragaszkodnak ahhoz, hogy fenn kell tartani a határokon történő vámellenőrzést szükségtelenné tévő, de a szabványok betartását vizsgáló vámuniót.

Ha ezt megkapják, akkor a parlamentben megszavazzák May és az EU rendezett válásról szóló egyezményét. Így jöhet a gyors kiválás okozta gazdasági sokkot elkerülő „rendezett brexit”, egy átmeneti időszakkal, amelynek során London és Brüsszel kereskedelmi egyezményt köthet.

May közben a szerdai rendkívüli EU-csúcs előtt kedden Berlinbe és Párizsba utazik.

A cél: megdolgozni Merkel kancellárt és Macron elnököt, támogassák a brexithatáridő rövid meghosszabbítását. Más vezetőkel telefonon beszél. Egyikük, Marc Rutte holland miniszterelnök, azt mondta: nem akar alku nélküli brexitet, de hosszabbítás esetén garanciákat akar, hogy Nagy-Britannia „őszintén együttműködik” és nem próbálja belülről bomlasztani az uniót. Ezt sürgette ugyanis a Twitteren Jacob Rees-Mogg, a konzervatív, brexitpárti képviselők csoportjának vezéralakja.

Brüsszel főtárgyalója, Michel Barnier pedig még az esti parlamenti voks előtt figyelmeztetett: ha Nagy-Britannia rendezetlen módon lépne ki az unióból, akkor Brüsszel addig nem lesz hajlandó vele kereskedelmi tárgyalásokat folytatni, amíg London nem ad garanciát az ír határ szabad átjárhatóságára, az EU-s állampolgárok jogaira és a „válás” kapcsán kialkudott brit „lelépési pénzre”, amit az uniós kasszába kell befizetnie.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×