eur:
394.43
usd:
370.68
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Magával ránthatja a német gazdaságot a Brexit

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) várhatóan a következő hetekben rontja Németország gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését a Brexit hatásai miatt.

Nagy-Britannia egyik nagyon fontos partnere Németországnak, amely jelentősen megérzi a két ország gazdasági kapcsolatában bekövetkező komoly változást.

Enrica Detragiache, az IMF egyik európai ügyekért felelős vezetője azt mondta, hogy a Brexit "sajnos azzal jár, hogy lefelé kell korrigálni a német GDP növekedésével kapcsolatos előrejelzést. Ez azonban nem váratlan, az IMF már korábban jelezte, hogy a lépés elkerülhetetlen, ha a britek a kilépésről döntenek".

A nemzetközti pénzügyi szervezet a német gazdaság növekedésére adott előrejelzését legutóbb áprilisban frissítette, prognózisa szerint a GDP az idén a korábban várt 1,5 százalék helyett 1,7 százalékkal, 2017-ben 1,6 százalék helyett 1,5 százalékkal növekedik.

A német gazdaság 2015-ben 1,7 százalékkal bővült, négy éve a legnagyobb mértékben. A növekedést elsősorban a lakossági fogyasztás és a menekültválság kezelésére fordított állami kiadások ösztönözték.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete, a DIW azzal számol, hogy a Brexit visszaveti a német kivitelt, a GDP-növekedésből pedig fél százalékpontot von majd ki.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×