eur:
389.64
usd:
363.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Lesz-e újabb háború a Közel-Keleten?

A brit Sunday Times értesülései szerint Izrael a Földközi-tenger felett nemrég tartott légi hadgyakorlatának hatására Irán a hét végén ballisztikus rakétákat helyezett indítási pozícióba. A lap arról is beszámol, hogy az egyik rakéta célpontja valószínűleg Dimona, Izrael - hivatalosan még soha el nem ismert - nukleáris központja. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint jelenleg csekély a valószínűsége egy újabb háborúnak.

Évtizedek óta nem volt állandó béke a Közel-Keleten, és várhatóan a közeljövőben nem is lesz, ennek ellenére Nógrádi György nem lát esélyt egy esetleges izraeli-iráni háborúra.

Mint mondta, az izraeli és az amerikai hírszerzés nyilvánvalóan bent van Iránban - mint ahogy az irániak is Izraelben vagy az Egyesült Államokban -, épp ezért, ha megdönthetetlen bizonyítékaik lennének arról, hogy az iráni rakéták veszélyeztetnék Izraelt, azonnal megindítanák a támadást.

Izrael azonban egymaga kevés lenne Irán legyőzéséhez, szüksége van az Egyesült Államok politikai, katonai és hírszerzési támogatására - közölte a biztonságpolitikai szakértő.

John Bolton, az Egyesült Államok korábbi ENSZ-nagykövete azt nyilatkozta, hogy Izrael meg fogja támadni Iránt, méghozzá akkor, amikor Bush már kilépett hivatalából, de az új elnököt még nem iktatták be. Az Egyesült Államokban november 20-án tartanak választásokat, ekkor dől el, hogy a republikánus John McCain vagy a demokrata Barack Obama lesz-e az új elnök, ám a győztest csak január 20-án iktatják be.

Nógrádi György azzal egyetért, hogy az átmeneti időszakot minden bizonnyal sokan fogják kihasználni, ennek ellenére a szakértő úgy véli: Bolton már nem ENSZ-nagykövet, szavainak már nem sok súlya van.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×