eur:
394.08
usd:
368.81
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Döntött a szlovák parlament: érinthetetlenek a Benes-dekrétumok

Határozatban szentesítette csütörtökön a szlovák parlament a felvidéki magyarok és a németek II. világháború utáni meghurcoltatását törvényesítő Benes-dekrétumok érinthetetlenségét. A kormányszóvivő bejelentette: a magyar kormány elutasítja a kollektív bűnösség elvét, míg az MSZP és a Fidesz elfogadhatatlannak nevezte a szlovák parlament döntését.

A kormányhoz tartozó nacionalista erő, a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) indítványa nyomán immár törvény által védett dekrétumok alapján az akkori Csehszlovákiában a magyarokat és a németeket megfosztották állampolgárságuktól, kitelepítették, csehországi kényszermunkára hurcolták el őket, s történt mindez a kollektív bűnösség elve alapján, amely elv az Európai Unió számára deklaráltan elfogadhatatlan.

Slota pártja a szlovák parlamenti pártok erőteljes támogatásával, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) törekvéseinek ellenében érte el a dekrétumok érinthetetlenségének törvényesített védelmét.

Elutasítják

A magyar kormány elutasítja a kollektív bűnösség elvét, és sajnálatosnak, a két ország közös érdekeivel, az Európai Unió elveivel ellentétesnek tartja a szlovák parlament döntését a Benes-dekrétumok megerősítéséről - mondta a kormányszóvivő.

A Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szavait tolmácsoló kormányszóvivő hangsúlyozta: Magyarország a megbékélés pártján áll a feszültségkeltéssel szemben, ezért nem támogat olyan lépéseket, amelyek ezzel ellentétesek.

Az MSZP számára elfogadhatatlan, megdöbbentő a szlovák parlamenti határozat - tudatta Kozma József, a szocialista párt külügyi- és európai ügyek munkacsoportjának vezetője.

Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetvezetője is elfogadhatatlannak nevezte a Benes-dekrétumok megerősítését, amellyel szerinte a szlovák parlament félremagyarázhatatlanul és egyértelműen a kollektív bűnösség elvét erősítette meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×