INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

multinacionális cégek

nagy márton

élelmiszeripar

kiskereskedelem

Woman Is shopping at the supermarket while wearing a protective face mask

Egyre többet tudni a multi-élelmiszerláncok "magyarosításáról"

Infostart / InfoRádió

Fel kell erősíteni olyan cégeket, amelyek érdekeltté tehetőek abban, hogy növeljék a hazai vállalkozások részarányát itthon a kiskereskedelemben - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter-jelölt az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülése után újságíróknak.

2020 decemberében Lázár János a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztosként "protekcionista politikát" hirdetett meg a magyar élelmiszeripar "megmentése" érdekében, tavaly novemberben pedig már ennek konkrét tervéről is beszélt egy interjúban, amikor azt mondta, a külföldi multi-élelmiszerláncokkal versenyképes magyarok ideje jött el, "abcúg, külföldi diszkontok".

A téma Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerdai meghallgatásán és azt követően újságírók körében is terítékre került.

Nagy Márton jelezte, ma is vannak az élelmiszer-kiskereskedelemben hazai tulajdonú cégek, és

"ha azt gondoljuk, hogy az ágazat fontos, márpedig fontos, fel kell erősíteni olyan cégeket, amelyek képesek versenyezni.

Erre lesz külön egy minisztérium, amelynek feladata lesz a kereskedelempolitika, ez a feladat az Agrárminisztérium alá tartozik majd".

"Azt gondolom, hogy amint minden egyes esetben az élelmiszeripar-, illetve kereskedelemstratégia ezt megkívánja, ki kell dolgozni ezt a tervet. Ez versenykérdés. Tessék megnézni, hogy a bankrendszerben ez hogy sikerült" - utalt arra, hogy a hazai bank- és biztosítási szektornak már több mint 50 százaléka nemzeti kézben van.

Jelezte azt is, hogy az energiaszektorban is elérték már ezt a célt, az ő mintájukra hivatkozva mondta, hogy "ha vannak olyan hazai cégek, amelyek hajlandóak invesztálni az élelmiszeriparba vagy a kiskereskedelembe, akkor piaci folyamat valakitől megvenni egy céget vagy egy vállalatot, és hazai kézben ezt utána működtetni".

Nagy Márton szerint azonban az kérdés, hogy "ki lát ebben fantáziát".

"Azt gondolom, hogy

főleg a háborúból tanulva azért lássunk fantáziát"

- tette hozzá.

Nyitókép: ArtistGNDphotography/Getty Images

Kapcsolódó hang

Nagy Márton a kiskerben a magyar tulajdon erősítéséről
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018