eur:
394.03
usd:
364.81
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b4) a kormányalakításról folytatott megbeszélésen a Karmelita kolostorban 2022. május 11-én. A tanácskozáson Csák János (j2), Gulyás Gergely (b5), Lázár János (b6), Nagy István (b2), Nagy Márton (j6), Navracsics Tibor (b7), Palkovics László (b), Pintér Sándor (j4), Rogán Antal (j3), Semjén Zsolt (b3), Szalay-Bobrovniczky Kristóf (j5) és Varga Judit (j) vett részt.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Lássuk a miniszterjelöltek terveit!

Az Országgyűlés hétfőn megválasztotta miniszterelnöknek Orbán Viktort, kedden pedig elfogadta a minisztériumok felsorolásáról szóló kormánypárti törvényjavaslatot, ezért szerdán megkezdődhet a miniszterjelöltek bizottsági meghallgatása.

Orbán Viktor hétfőn tette le az esküt, miután az Országgyűlés 133 igen szavazattal, 27 nem ellenében megválasztotta őt miniszterelnöknek. A parlament kedden fogadta el a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényt.

A kormányfő már korábban jelezte, hogy az új kihívásokra, egyebek mellett a világjárványra, az orosz-ukrán háborúra és az energiaválságra reagálva nagymértékben átformálja a kormányzati struktúrát.

"Sok és mélyreható változás következik, mivel a világban is sok és mélyreható változás következett be, és ehhez Magyarországnak alkalmazkodni kell, első helyen a kormányzati szerkezetnek, második helyen pedig a személyzeti döntéseknek is" - mondta Orbán Viktor másfél hete a Kossuth rádióban.

Az ötödik Orbán-kormány 11 minisztériummal működik majd,

  • az Agrárminisztériumot Nagy István,
  • a Belügyminisztériumot Pintér Sándor,
  • az Építési és Beruházási Minisztériumot Lázár János,
  • a Honvédelmi Minisztériumot Szalay-Bobrovniczky Kristóf,
  • az Igazságügyi Minisztériumot Varga Judit,
  • a Kulturális és Innovációs Minisztériumot Csák János,
  • a Külgazdasági és Külügyminisztériumot Szijjártó Péter,
  • a Miniszterelnöki Kabinetirodát Rogán Antal,
  • a Miniszterelnökséget Gulyás Gergely,
  • a Pénzügyminisztériumot Varga Mihály,
  • a Technológiai és Ipari Minisztériumot pedig Palkovics László vezeti majd.

Semjén Zsolt általános miniszterelnök-helyettes, tárca nélküli miniszterként a nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyház-diplomáciáért felelős miniszter marad az új kormányban is. Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter, Navracsics Tibor pedig területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter lesz a következő négy évben.

Az Országgyűlés szakbizottságai meghallgatják a miniszterjelölteket, akik ismertetik a terveiket és válaszolnak a képviselők kérdéseire. Egyes jelölteknek több testület előtt is beszélniük kell, így például Csák János szerdán 10 órakor a Népjóléti bizottságban kezd, 13 órakor a Vállalkozásfejlesztési bizottságban folytatja, majd 15 órakor a Kulturális bizottság is várja, de csütörtökön is folytatódik a meghallgatás. Szijjártó Péter szintén négy, Pintér Sándor három testület előtt szólal meg.

A teljes lista itt található.

A minisztereket Novák Katalin köztársasági elnök nevezi ki, majd a tárcavezetők és a miniszterelnök immár nem ügyvezető, hanem teljes jogú kabinetként megtarthatják első ülésüket, és megkezdhetik a munkát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×