eur:
388.97
usd:
363.5
bux:
68043.21
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Lázár János miniszterelnöki biztos, a Fidesz országgyűlési képviselője a Külgazdasági és Külügyminisztériumban (KKM) tartott beruházásbejelentő sajtótájékoztatón 2021. január 18-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Lázár János az élelmiszerekről: vissza kell szereznünk a szuverenitásunkat

A kormánybiztos szerint a vasárnapi boltzár mellett a kiskereskedelemben mutatott megfutamodás volt az elmúlt 12 év legnagyobb hibája. Beszélt arról, hogy mit kéne tenni az infláció hatásainak csillapításáért a rászorulók körében.

Az agrárium főbb kérdésiről beszélt Lázár János, a Mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos a Portfoliónak adott interjújában.

„A koronavírus-járvány és az energiaválság alatt is szembesült Magyarország azzal, hogy bármikor veszélybe kerülhet az ország ellátása. Emiatt fontos a függetlenségre való törekvés. Ezt három területen lehet elérni: az egyik az energetika, a másik a pénzügyi szektor, a harmadik pedig a tágan értelmezett élelmiszeripar. Másképp fogalmazva,

ma az ember függetlenségét három dolog határozza meg: kitől vesz föl hitelt, kitől vásárolja az energiát és az élelmiszert

napi szinten” – nyilatkozott Lázár János.

Jó minőségű élelmiszert kell termelnünk, úgy látja, Magyarország egyedül a csirkehús terén szerezte vissza szuverenitását. Majd leszögezi, hogy ő importellenes. Magyar termelő, magyar felvásárló, magyar feldolgozó, magyar nagy- és kiskereskedő egy vertikumban – adta ki a jelszót.

„Egy ilyen adottságú és ilyen minőségű termőfölddel, illetve édesvízzel rendelkező országtól, mint Magyarország elvárható volna, hogy saját magát lássa el élelmiszerrel, és ezzel biztosítsa a vidéki lakosság megélhetését is. Itt a föld és a víz a kezünkben, itt van a szaktudás és a hagyomány mi mégis élelmiszert importálunk” – mondta.

Üdvözölte Jellinek Dániel tulajdonrész-vásárlását az Auchanban. Így folytatta:

„A kiskereskedelmi adóval szembeni megfutamodás súlyos hiba volt Magyarország részéről, talán az egyik legnagyobb az elmúlt 12 évben – a vasárnapi boltzár mellett.”

Úgy véli, az élelmiszerár növekedése miatt nem szabad beavatkoznia a piacba, szociális alapú támogatásra van szükség szerinte az infláció ellensúlyozása érdekében.

Rámutatott, hogy egységnyi termőföldön Hollandiában átlagosan több mint tízszeres értéket termelnek meg, mint Magyarországon.

„Ma az agrárszereplőknek nincs erős érdekérvényesítő képességük, kevesen foglalkoznak a politikában agráriummal, sokan lesöprik az asztalról ezt a témát, ezért nekünk, agrárszereplőknek kell egy frontba tömörülnünk, és közösen kell képviselnünk az érdekeinket” – mondta. Lázár János arról is beszélt, hogy össze kell fognia az agrárium különböző szereplőinek.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×