eur:
393.32
usd:
367.52
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
A KÉSZ Ipari Gyártó Kft. kecskeméti acélszerkezetgyára új gyártócsarnoka az ünnepélyes átadás napján, 2017. augusztus 30-án.
Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

Növekedett az állami bértámogatás mértéke

A csütörtöki Kormányinfón tett pontot egy eddig bizonytalan ügy végére Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a bértámogatás kapcsán.

Mint arról az Infostart is beszámolt, miután a kormány meghallgatta a munkáltatók kérését, könnyebbé tette a munkahelymegtartó támogatás igénylését, adminisztrációját, valamint kibővítette a programban résztvevők körét. Az viszont nem változott, hogy a támogatás maximális összege dolgozónként 75 ezer forint lehet. A Portfolio.hu megjegyzi, a munkaadók hiányolták is, hogy a hétfői megállapodás értelmében a támogatási keret nem emelkedik.

Ezt követően jelent meg a rendelet a Kurzarbeit új szabályairól, ami alapján arra lehetett következtetni, hogy

a maximális havi támogatási összeg növekszik.

A főszabály szerint ugyanis a bértámogatás a kieső munkaidőre járó arányos bérrész 70 százaléka, azaz annak mértéke a kieső munkaidő nagyságától függően változik. Lényeges megkötés továbbá, hogy a bértámogatás maximális havi nettó összege nem haladhatja meg a nettó minimálbér kétszeresének (214 130 forint) arányos részét, azaz a két szélső érték mellett:

  • 112 418 forintot 75 százalékos munkaidőkiesés esetén,
  • 22 495 forintot 15 százalékos munkaidőkiesés esetén a dolgozónkénti összeg, ha a nettó bér legalább a minimálbér kétszerese.

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón tisztázta a helyzetet. Úgy fogalmazott:

„havonta egy munkavállaló esetén több mint 100 ezer forintot ad a támogatás,

ez mindenképpen újszerű”. A tárcavezető hozzátette, azért is módosítottak a szabályokon, hogy a lehető legtöbb munkahelyet meg tudják védeni.

Ezzel eldőlt, hogy az eredeti 75 ezer forintos felső bértámogatási plafon emelkedik, nyilván annak függvényében, hogy a munkavállaló ideje mekkora mértékben csökken (és természetesen függ attól is, hogy mennyit keresett) – teszi hozzá a gazdasági oldal.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×