INFORÁDIÓ
2021. május 8. szombat
Mihály

kurzarbeit

bértámogatás

gulyás gergely

A KÉSZ Ipari Gyártó Kft. kecskeméti acélszerkezetgyára új gyártócsarnoka az ünnepélyes átadás napján, 2017. augusztus 30-án.

Növekedett az állami bértámogatás mértéke

Infostart

A csütörtöki Kormányinfón tett pontot egy eddig bizonytalan ügy végére Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a bértámogatás kapcsán.

Mint arról az Infostart is beszámolt, miután a kormány meghallgatta a munkáltatók kérését, könnyebbé tette a munkahelymegtartó támogatás igénylését, adminisztrációját, valamint kibővítette a programban résztvevők körét. Az viszont nem változott, hogy a támogatás maximális összege dolgozónként 75 ezer forint lehet. A Portfolio.hu megjegyzi, a munkaadók hiányolták is, hogy a hétfői megállapodás értelmében a támogatási keret nem emelkedik.

Ezt követően jelent meg a rendelet a Kurzarbeit új szabályairól, ami alapján arra lehetett következtetni, hogy

a maximális havi támogatási összeg növekszik.

A főszabály szerint ugyanis a bértámogatás a kieső munkaidőre járó arányos bérrész 70 százaléka, azaz annak mértéke a kieső munkaidő nagyságától függően változik. Lényeges megkötés továbbá, hogy a bértámogatás maximális havi nettó összege nem haladhatja meg a nettó minimálbér kétszeresének (214 130 forint) arányos részét, azaz a két szélső érték mellett:

  • 112 418 forintot 75 százalékos munkaidőkiesés esetén,
  • 22 495 forintot 15 százalékos munkaidőkiesés esetén a dolgozónkénti összeg, ha a nettó bér legalább a minimálbér kétszerese.

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón tisztázta a helyzetet. Úgy fogalmazott:

„havonta egy munkavállaló esetén több mint 100 ezer forintot ad a támogatás,

ez mindenképpen újszerű”. A tárcavezető hozzátette, azért is módosítottak a szabályokon, hogy a lehető legtöbb munkahelyet meg tudják védeni.

Ezzel eldőlt, hogy az eredeti 75 ezer forintos felső bértámogatási plafon emelkedik, nyilván annak függvényében, hogy a munkavállaló ideje mekkora mértékben csökken (és természetesen függ attól is, hogy mennyit keresett) – teszi hozzá a gazdasági oldal.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018