eur:
388.97
usd:
363.5
bux:
68043.21
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Dolgozó a Continental Automotive Kft. budapesti gyárában 2019. október 7-én. Az idén 30 éves, gépjárműalkatrészeket gyártó üzem kétezer embert foglalkoztat.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Itt a magyar kurzarbeit: közzétették a bértámogatás feltételeit

Megjelentek a Magyar Közlönyben a magyar bértámogatási program részletei.

A csökkentett munkaidős támogatást a német kurzarbeit mintájára vezeti be a kormány, a 71-es sorszámú Magyar Közlöny ennek a részlteit is tartalmazza.

A legfontosabb pontok:

A támogatást

  • az állami foglalkoztatási szervként eljáró fővárosi és megyei kormányhivatal nyújtja
  • igényelni kell
  • a kérelem benyújtását követő időszakra állapítható meg.
  • időtartama három hónap
  • mértéke a veszélyhelyzet kihirdetésének napja szerinti esedékességgel megállapított havi távolléti díj általános szabályok szerint megállapított személyi jövedelemadó-előleggel, járulékokkal csökkentett összegének a harminc, negyven vagy ötven százalékban kieső munkaidőre járó arányos részének 70 százaléka.
  • havi összegének meghatározásakor a maximálisan figyelembe vehető távolléti díj adókkal és járulékokkal csökkentett összege nem haladhatja meg a kérelem benyújtásakor hatályos, adókkal és járulékokkal csökkentett kötelező legkisebb munkabér kétszeresét.
  • a munkavállalónak havonta utólag folyósítják
  • fizetés nélküli szabadság idejére nem adható
  • köztehermentes.

A rendeletből az is kiderül, hogy a szabályok április 16-án lépnek hatályba.

Az viszont nem világos a szabályozásból, hogy a fejlesztési időben mit is kell pontosan csinálni.

A támogatás feltételei egyebek mellett:

  • A munkaadó bemutatja, hogy a csökkentett munkaidőben történő foglalkoztatás gazdasági indoka a veszélyhelyzettel közvetlen és szoros összefüggésben áll,
  • A munkaadó hitelt érdemlő módon alátámasztja, hogy a munkavállalók megtartása a folyamatos gazdasági tevékenyégével összefüggő nemzetgazdasági érdek.
  • A munkavállaló ugyanazon munkaviszonya kapcsán nem részesül részmunkaidőben történő foglalkoztatáshoz kapcsolódó egyéb támogatásban.
  • A munkavállaló a munkaadóval legalább a veszélyhelyzet kihirdetésének napjától munkaviszonyban áll, és nem tölti a felmondási idejét.
  • A munkavállaló és a munkaadó a támogatás igénybevételével vállalja, hogy csökkentett munkaidőben és a csökkentett munkaidőn túli egyéni fejlesztési időben állapodnak meg legalább a támogatás időtartamára.
  • A munkavállaló a támogatás igénybevételekor továbbá vállalja a jövedelem kieséssel járó csökkentett munkaidőben történő munkavégzést.

Így lehet igényelni

A támogatás

  • a munkaadó és munkavállaló együttes kérelmére nyújtható.
  • a kérelmet a munkaadó a veszélyhelyzet időtartama alatt vagy a veszélyhelyzet megszűnését követő egy hónapon belül a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján közzétett erre rendszeresített formanyomtatványon, elektronikus úton nyújtja be.
  • a kérelemhez csatolni kell a részmunkaidőről és fejlesztési időről szóló megállapodást a cég és a dolgozója között.

A kormányhivatal nyolc munkanapon belül megvizsgálja az e rendeletben foglalt feltételek fennállását, és határozatban dönt a támogatás nyújtásáról vagy a kérelem elutasításáról.

Ha a kérelem megfelel az e rendeletben foglalt feltételeknek, a kérelem alapján a munkavállaló részére támogatást nyújt a hivatal.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×