eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Mitől került kivételes formába a forint?

Bő egy hónapos csúcsára erősödött a forint az euróval szemben, valamint egy éves csúcson jár a dollár ellenében a szerda délelőtti kereskedésben, és teljesítményével kitűnik a régiós devizák közül. A hazai fizetőeszköz újabb menetelése annak fényében kiváltképp figyelemre méltó, hogy a nemzetközi befektetői hangulat nem nevezhető túlzottan kedvezőnek. Piaci szakértők szerint a forint felülteljesítése mögött elsősorban az a magyar-specifikus hír áll, hogy a piacoknak tetszenek az új jegybankárok és már (szinte egyáltalán) nem tartanak a kamatpolitika hirtelen fordulatától.

Borongós nemzetközi befektetői hangulatban tud erősödni a forint. Az euróval szembeni jegyzések már a kritikusnak mondható 270-es szint alatt járnak, az árfolyam napi mélypontja a 269,33-es szint környékén volt. Ilyen erős forintot bő egy hónapja láthattunk utoljára.

Eközben a dollárral szembeni jegyzések a 190-es szint alatt tartózkodnak (a 189,20-as szint volt a napi mélypont), amire tavaly márciusban volt példa.

A svájci frankkal szemben már nem jelentkezik a forint ereje, a nemzetközi környezet ugyanis megint az alpesi devizának kedvez. Egy svájci frankért jelenleg 211-212 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

A forint erősödése kapcsán érdemes azt megjegyezni, hogy rövid távon óvatosságra adhatnak okot a portugál események, amelyek ismét a piacok figyelmének középpontjába helyezheti az euróövezeti adósságproblémát. Könnyen lehet ugyanis, hogy előrehozott választásokra kerül sor a dél-európai tagállamban, mivel az ellenzék nem támogatja a kormányzat megszorító intézkedéseit.

Ahogyan arra már korábban felhívta a Portfolio.hu a figyelmet, a forint már múlt héten is nagyon jól viselte a külföldről érkező negatív híreket (így a japán katasztrófa következményeit és az észak-afrikai feszültségeket). A forint múlt heti nyugalmának (és a mostani erősödésének) hátterében több tényező állhat:

1. a kormány reformcsomagját alapvetően kedvezően ítélik meg a piacon. Emellett a londoni elemzőházak is biztatóan nyilatkoznak Magyarországról (az idei romló költségvetési folyamatok ellenére), miután meggyőzte őket az a kormányzati kommunikáció, miszerint az államadósság csökkentése az elsődleges cél;

2. továbbra is vonzó kamatkülönbözet (a fejlett piacokhoz képest);

3. a japán katasztrófa nyomán elindult tőkeáramlásban újra "keresi a helyét a pénz", amiből a magyar piacok is profitálhatnak;

4. szerepet játszhat a régión belül tapasztalható tőke átcsoportosítás, a forint javára. Ez a folyamat már a múlt héten megfigyelhető volt, miután ellentmondásos információk jelennek meg a jövőbeni lengyel kamatpályával kapcsolatban, és a lengyel költségvetési kilátások is érdemben kedvezőtlenebb képet festenek.

Merre tovább?

Előre tekintve is inkább a forint erősödésére utaló fundamentális támogatás körvonalazódik - fogalmaznak legfrissebb heti devizapiaci elemzésükben a Raiffeisen Bank szakértői, akik e mögött két okot látnak:

- egyrészt kiárazódott a monetáris politikai kockázat, miután teljessé vált a monetáris tanács hét tagú névsora. Az elemzők az új tanácstagok ismeretében nem várnak változtatást idén az MNB alapkamatában;

- másrészt kedvező fundamentális tényező lehet a forint számára a sikeres devizakötvény-kibocsátás. Az ÁKK jelzése szerint az európai befektetőkkel lezajlott találkozók pozitív hangulatban zajlottak - emlékeztetnek a bank szakértői.

Az elemzők várakozása szerint a monetáris politikai kockázatok kiárazódásával, illetve a sikeres deviza-kötvény kibocsátás nyomán folytatódhat az EUR/HUF lefelé csorgása.

Ötvös Mihály szerint az euróval szemben forint vételi pozíciót nyitó befektetők szeme előtt a 265-ös euróárfolyam "lebeghet", amennyiben viszont visszagyengülne a forint, akkor a 272 körüli szintekig még megtartanák a pozíciót. Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank devizakereskedője kételkedik abban, hogy tartósan a 270-es szint alatt tudna maradni az euróárfolyam, és ezt a véleményt osztja Kolba Miklós is. Az ING Bank devizakereskedője szerint "ennek kicsit vissza kellene mennie 272-273 közé".

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×