Évente 27 tonna keksz fogy el Magyarországon, vagyis egy ember átlagosan 2,7 kilogrammot eszik ebből a nassból tizenkét hónap alatt. Az Édességgyártók Szövetségének Elnöke elmondta: ez jócskán elmarad a nyugat-európai fogyasztási mértéktől.
A keksz-nagyhatalomnak számító Hollandiában 18 kilogramm az egy főre jutó éves fogyasztás, míg az angolok, az olaszok és a dánok az európai átlagnak megfelelő mennyiséget, 9 kilogrammot esznek meg az édes finomságokból.
Az európai kekszfogyasztási listán Görögországot, Csehországot és Szlovákiát előzi csak meg Magyarország.
Sánta Sándor elmondta: a magyar vásárlók tavaly 23,6 milliárd forintot költöttek kekszre, édes finomságokra ezen belül 7,4 milliárd ment el. Mártott keksz 3,3, míg a háztartási 3,1 milliárd forint értékben fogyott, igaz, ez utóbbiból néhány száz tonnával többet adtak el.
Népszerűek a piskótaféleségek is, amelyekre 2,8 milliárd forintot költöttek a fogyasztók, míg puszedlit 1,8 millió forintért vásároltak.
Az édességgyártók szövetségének elnöke közölte: egy felmérés szerint leginkább azért eszünk kekszet, mert finom, de előfordul, hogy éhségünket csillapítjuk vele, vagy egyszerűen csak jó közérzetünk megteremtéséért.
A kekszpiac jóval koncentráltabb, mint a csokoládék piaca. A legnagyobb részesedés a Győri Kekszé, de komoly szeletet hasít ki a tortából a magyar tulajdonú Detki Keksz gyár is.
Sánta Sándor a piaci tendenciákról szólva megjegyezte: egyre nő a kereslet a teljes kiőrlésű gabonából készült kekszek iránt.
Hanganyag: Panulin Ildikó