eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 1. péntek Albin

Tavalyi infláció: 3,6 százalék

Tavaly átlagosan 3,6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, 2005 decemberében pedig 3,3 százalékkal voltak magasabbak, mint 2004 novemberében, közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A 2004-es évben az átlagos infláció 5,8 százalék volt.

A most nyilvánosságra hozott adat megfelel az elemzői várakozásoknak - mondta el az InfoRádiónak a Takarékbank elemzője.

Suppán Gergely hozzátette: a piacok már az idei, jóval kedvezőbb inflációs pályára figyelnek. Az elemzők szerint az év közepére a pénzromlás mértéke 1,3-1,4 százalékra süllyedhet.

Veres János pénzügyminiszter szerint a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2005-re vonatkozó 3,6 százalékos éves átlagos inflációs adata megalapozza a Pénzügyminisztérium idei 2 százalék alatti inflációs várakozását.

"Miután ismertté vált az elmúlt évre vonatkozóan a KSH közlése alapján a 3,6 százalékos éves infláció 2005-re, a PM azzal számol, hogy ez megalapozza a 2006-os várakozást, vagyis azt, hogy idén 2 százalék alatt lesz az éves pénzromlás" - mondta a pénzügyminiszter kedden sajtótájékoztatón Budapesten, miután részt vett a Pest Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökségi ülésén.

A KSH adatai szerint tavalyi a háztartási energia ára nőtt a legnagyobb mértékben, 6,2 százalékkal, ezt követte a szolgáltatások árának 5,5 százalékos növekedése valamint az egyéb cikkek és üzemanyagok 4,5 százalékos drágulása.

Legkissebb mértékben, alig 0,2 százalékkal emelkedtek a ruházkodási cikkek árai, de átlag alatt drágultak a tartós fogyasztási cikkek (2,3 százalékkal), az élelmiszerek (2,5 százalékkal) valamint a szeszesitalok és dohányáruk (3,3 százalékkal).

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Március elsejétől kell alkalmazni Magyarországon az új idegenrendészeti szabályrendszert, amely január elején lépett hatályba. A törvény célja az, hogy migránsok még vendégmunkásként se érkezhessenek hazánkba, akik pedig itt vannak, azok ne vehessék el a magyarok munkáját.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×