INFORÁDIÓ 
2020. május 27. szerda
Hella

Tavalyi infláció: 3,6 százalék

InfoRádió / MTI

Tavaly átlagosan 3,6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, 2005 decemberében pedig 3,3 százalékkal voltak magasabbak, mint 2004 novemberében, közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A 2004-es évben az átlagos infláció 5,8 százalék volt.

A most nyilvánosságra hozott adat megfelel az elemzői várakozásoknak - mondta el az InfoRádiónak a Takarékbank elemzője.

Suppán Gergely hozzátette: a piacok már az idei, jóval kedvezőbb inflációs pályára figyelnek. Az elemzők szerint az év közepére a pénzromlás mértéke 1,3-1,4 százalékra süllyedhet.

Veres János pénzügyminiszter szerint a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2005-re vonatkozó 3,6 százalékos éves átlagos inflációs adata megalapozza a Pénzügyminisztérium idei 2 százalék alatti inflációs várakozását.

"Miután ismertté vált az elmúlt évre vonatkozóan a KSH közlése alapján a 3,6 százalékos éves infláció 2005-re, a PM azzal számol, hogy ez megalapozza a 2006-os várakozást, vagyis azt, hogy idén 2 százalék alatt lesz az éves pénzromlás" - mondta a pénzügyminiszter kedden sajtótájékoztatón Budapesten, miután részt vett a Pest Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökségi ülésén.

A KSH adatai szerint tavalyi a háztartási energia ára nőtt a legnagyobb mértékben, 6,2 százalékkal, ezt követte a szolgáltatások árának 5,5 százalékos növekedése valamint az egyéb cikkek és üzemanyagok 4,5 százalékos drágulása.

Legkissebb mértékben, alig 0,2 százalékkal emelkedtek a ruházkodási cikkek árai, de átlag alatt drágultak a tartós fogyasztási cikkek (2,3 százalékkal), az élelmiszerek (2,5 százalékkal) valamint a szeszesitalok és dohányáruk (3,3 százalékkal).

Kapcsolódó hang

Suppán Gergely (Takarékbank) az inflációról
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018