eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Döbbenetes számok, százmilliókat költöttek erre tavaly a magyar autósok

A jelek szerint még ennél is több pénz folyhat be az államkasszába a különcködésből.

Soha annyi magyar autós nem kért még egyedi vagy egyedileg legyártott rendszámtáblát, mint tavaly. Az adatok alapján töretlenül ívelnek felfelé a számok, az egy évvel korábbi, 2017-es esztendő is rekordévnek számított - derül ki a Vezess.hu cikkéből.

A portál Budapest Főváros Kormányhivatalánk tájékoztatása alapján ír arról, hogy a 2018-ban benyújtott kérelmek alapján a hatóság 1618 esetben engedélyezte egyénileg kiválasztott rendszámtábla megválasztását, 181 esetben pedig egyedileg előállított rendszámtábla legyártatását.

Ennél is többre lenne igény, pedig nem olcsó mulatságról van szó: az egyéni rendszám (3 betű és 3 szám még szabad kombinációja) 112.450 forintba kerül, az egyedi (4 vagy 5 betű, plusz 2 vagy 1 szám) 435 ezer forintba.

A fenti darabszámokat beszorozva az árakkal kijön, hogy tavaly 260.679.100 forint bevétele volt ebből az államnak

- írja az autós portál.

A különc azonosítók kiadásának két feltétele, hogy szabadnak kell lenni a kiválasztott betű/szám kombinációnak, és nem ütközhet közrendbe, közerkölcsbe vagy jogszabályba nem ütközik.

  • "Közrendbe ütközőnek kell tekinteni az egyedileg előállított rendszámtáblát, ha annak jelkombinációja sérti Magyarország államberendezkedésének és jogrendszerének az Alaptörvényben meghatározott alapvető elveit és intézményeit, az ott meghatározott alapjogokat és kötelezettségeket, valamint azokat a feltétlen érvényesülést kívánó jogi normákat, amelyek közvetlenül védik az ország társadalmi-gazdasági rendjének alapjait, így különösen, ha a jelkombináció önkényuralmi jelképre utal, illetve jelentéstartalma önkényuralmi rendszert jelképező személlyel azonosítható.
  • Közerkölcsbe ütközőnek kell tekinteni az egyedileg előállított rendszámtáblát, ha annak jelkombinációja sérti a nagy többség által elfogadott, pozitív értékeket, így különösen, ha az erkölcstelen, durva, agresszív, trágár jelentéstartalomra utal."

Idézi az idevágó jogszabályi passzusokat a portál, amely ugyanakkor hozzáteszi, azt, hogy mi a trágár, végső soron a kérelmet elbíráló hivatal dönti el.

Jogszabályba ütköző lehet például a védjegyoltalom alatt álló szó, és szintén tiltott az NSDAP (Nemzetiszocialista Német Munkáspárt), de például a TEK nem tartozik ebbe a kategóriába.

A QRVA-, vagy a FÜRER-kezdetű rendszám tehát nem adható ki, néhány évvel ezelőtt azonban ez mégis megtörtént, két márkás autó tulajdonosa is sikerrel igényelte azt, igaz, később minkét rendszámot bevonták a hatóságok.

A portál szerint még több bevétele származhatna az egyedi rendszámokból az államnak, ha rugalmasabb lenne, de a szabály szerint az egyszer már kiadott, de – akár 5-10 évvel ezelőtt – valamilyen okból visszavont, vagy leadott rendszámok nem igényelhetők újra, még akkor sem, ha az igénylő szívesen leszurkolná értük az akár több százeres összeget.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×