INFORÁDIÓ 
2019. március 22. péntek
Beáta, Izolda

autózás

közlekedés

vészfékezés

Balatonkenese, 2009. július 12. Összetört gépkocsik állnak az M-7-es autópálya belső sávjában a Balatonkenesei kihajtó közelében, ahol előzőleg, egymástól néhány száz méterre két ráfutásos baleset történt. A két baleset egyikében három, a másikban négy egymást követő autó koccant. A balesetben egy nő könnyebben megsérült. MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Új kötelező felszerelés kell az autókba

Infostart

Az automatikus vészfékező rendszert várhatóan 2022-től kötelezővé teszik az új autóknál.

Negyven ország megállapodott az automatikus vészfékező rendszerek (AEBS) bevezetésére vonatkozó ENSZ-rendelet tervezetéről - közölte a világszervezet.

Az új szabályozás harmonizált szabályokat ír majd elő a vészfékező rendszerek alacsony sebességnél történő használatára.

A szabályozásról még az idén tárgyalnak és várhatóan jövőre lép életbe.

2022-től tehát az Európai Unióban és Japánban minden új személyautóban és kisteherautóban kötelező lesz az automatikus vészfék, amely javítja a közlekedésbiztonságot, különösen városi környezetben - írja a napi.hu.

A töréstesztekről ismert Euro NCAP úgy becsüli, hogy

az AEBS 38 százalékkal fogja csökkenteni a ráfutásos baleseteket, amellyel több mint ezer életet is meg lehet menteni évente az EU-ban.

Az automatikus vészfék lényege: ha az autó balesetveszélyes távolságra megközelít egy járművet vagy gyalogost, akkor - autótól függően - először hangjelzéssel, kormányrázással figyelmezteti a sofőrt, ha ez sem használ, akkor megállítja az autót a baleset elkerülése érdekében.

Nyitókép: Összetört gépkocsik állnak az M-7-es autópálya belső sávjában, ahol előzőleg, egymástól néhány száz méterre két ráfutásos baleset történt. MTI Fotó: H. Szabó Sándor
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018