eur:
389.44
usd:
363.38
bux:
68076.68
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Segített feleségének meghalni, életfogytiglan vár rá

Felesége meggyilkolása miatt akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat az a brit férfi, aki segített hitvesének öngyilkosságot elkövetni, majd amikor a kísérlet nem sikerült, egy párnával megfojtotta.

Hiába állt ki az elhunyt asszony családja, és két gyerekük is Frank Lund mellett a bíróságon, az esküdtek - akiket figyelmeztettek, hogy tegyék félre érzelmeiket, és kizárólag a tények alapján ítélkezzenek - valószínűleg élete végéig tartó börtönfogságra ítélik majd a férfit.

Az 58 éves volt könyvelő a törvény szerint gyilkosságot követett el, amiért automatikusan életfogytiglan jár, így hiába védekezett azzal, hogy felesége könyörgött: segítsen neki meghalni, mert már képtelen volt elviselni betegségét.

Frank Lundnak még akkor is legalább 12 évet kell eltöltenie a rácsok mögött, ha büntetését mérséklik.

A hatodik végül sikerült

A tárgyalás során a férfi elmondta, milyen volt felesége, Patricia élete, amelyet megkeserített az asszony bélbetegsége. A nő emiatt az 1970-es évek közepe óta ötször próbált meg öngyilkos lenni.

Annak ellenére, hogy az orvosok szerint állapota javulhatott volna, Patricia Lund megalázónak érezte helyzetét, és a betegség tünetei miatt visszavonult életet kellett élnie.

A férj hosszú ideig tiltakozott felesége kérése ellen, tavaly augusztusban azonban az asszony ismét felhozta a dolgot, miután a televízióban végignézett egy eutanáziáról szóló műsort.
Megtette

Frank Lund ekkor megígérte a 65 éves nőnek, akivel 33 éve élt együtt, hogy segít neki a saját ágyában meghalni azon a napon, amit kiválaszt. A feleség rögtön ezután határozott, férje azonban kért még két hetet. Az asszony végül szeptember elsején közölte: "Ma van a napja. Ma akarom."

"Tökéletesen értettem, mire gondol, mert akkoriban már csak erről beszélgettünk" - közölte a férfi, aki a bíróság előtt elmondta: közel száz paracetamol tablettát, és egy csokor rózsát vásárolt az asszonynak, még búcsúkártyát is írt neki.

Patricia Lund bevette a tablettákat, ám hamarosan hányni kezdett, és attól tartott, hogy ez a kísérlete sem sikerül. A férje megkérdezte: akarja-e hogy kórházba vigye, de a nő nemet mondott.

Nem árulta el

A férfi a bíróság előtt kijelentette: sosem vitte volna kórházba a feleségét a nő akarata ellenére, mert ez lett volna a legnagyobb árulás, amit ellene elkövethetett.

Így Frank Lund egy műanyag zacskót húzott felesége fejére, és megfojtotta egy párnával. Ezután megmosdatta és átöltöztette a holttestet, mielőtt felhívta volna a nő felnőtt fiait, és bevallotta volna, mit tett.

A férfi a május 24-i bírósági döntésig vizsgálati fogságban marad.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×