eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
Nyitókép: BKK

Nem csitulnak a kedélyek, újabb ágazat kritizálja a budapesti bringasávokat

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerint az új fővárosi kerékpársávok és a pesti alsó rakpart ideiglenes lezárása miatt ellehetetlenül és drágábbá vált az építőipari kivitelezés.

Az elmúlt hetekben Vitézy Dávid korábbi közlekedési államtitkár mellett többek közt a mentők, a tűzoltók, a fuvarozó cégek, a Magyar Autóklub és a taxisok is kifejezték elégedetlenségüket a póznával elhatárolt fővárosi kerékpársávok miatt.

Az Országos Taxis Szövetség elnöke, Metál Zoltán azt nyilatkozta az InfoRádiónak, hogy a fővárosi vezetés átgondolatlanul hozta létre a bringasávokat. Azért tartja problémásnak azt, hogy csak a kerékpárosok és a rolleresek használhatják az új, póznával elhatárolt sávokat, mert így megnehezítik azoknak a közlekedését, akik például lakást újítanak fel, egy betegszállítónak pedig „fizikai képtelenség” az átmeneti parkolás. Metál Zoltán szerint egyszerűen nem tudnak megállni ezeken a fővárosi helyeken azok a taxisok, akik idős beteget szállítanának a környéken található kórházakba.

Vitézy Dávid pedig úgy véli, a buszközlekedés is komoly kárt szenvedett és elfogadhatatlannak tartja, hogy a városi kerékpározás arányának növelése a közösségi közlekedés rovására valósuljon meg.

A legújabb hírek szerint pedig az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) is tiltakozik a kerékpársávok ellen. A szervezet közölte: a főváros közlekedési intézkedései – a kerékpársávok létesítése és a pesti alsó rakpart időszakos lezárásai – miatt fokozatosan ellehetetlenül a kiszámítható építőipari kivitelezés és mindez költségemelkedéssel is jár – írja az Economx.

Az ÉVOSZ közleményében jelezte: a Belváros egyes részeiben a kivitelezők nem szívesen vállalnak munkát, vagy csak felárral, mert az utcára szabott önkormányzati rendelkezések miatt nem lehet az építési-felújítási területet megközelíteni.

Hozzáteszik: az illetékesek nem vizsgálták meg a közúti közlekedést korlátozó intézkedések gazdasági következményeit. Számításaik szerint

az építési vállalkozások éves szinten mintegy 50 milliárd forint iparűzési adót fizetnek be a fővárosnak, 100 ezer budapesti lakosnak adnak munkát és éves átlagban 2500 milliárd forint értékben végeznek el beépítést.

A főváros költségvetésének valós bevételei közül a legnagyobb összeget a vállalkozási befizetések adják, és az önkormányzati adók mellett a cégek közterülethasználati díjakat fizetnek, behajtási engedélyeket vásárolnak egyre magasabb árakon – tájékoztatott az ÉVOSZ, amely felajánlotta segítségét, közreműködését a fővárosi közlekedési helyzet enyhítése érdekében.

Címlapról ajánljuk
Nagyszerű győzelmek és híres vereségek – így kezdte eddig a magyar válogatott a nagy tornákat
Euro 2024

Nagyszerű győzelmek és híres vereségek – így kezdte eddig a magyar válogatott a nagy tornákat

Felemás eredményeket hoztak a magyar válogatott eddigi bemutatkozó mérkőzései a nagy tornákon. A sor győzelemmel kezdődött 1934-ben. Érdekes: Németországban először játszik Eb- vagy vb-mérkőzést a délután fehér mezben játszó „meggypiros” alakulat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×