eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: BKK

További védett bringasávok jöhetnek Budapesten – már el is indult az újabb vita

A főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban közölte: a mentőszolgálat és a főváros már megkezdte az egyeztetéseket a sávzáró oszlopok ügyében. A fideszes Wintermantel Zsolt szerint viszont az egészet nem így kellene csinálni.

A 3-as metró felújítását követően a Váci és az Üllői út mellett is védett biciklisávokat építettek ki az immár funkció nélküli buszsávok helyén.

"Nagyon fontos projekt, hiszen a budapestiek javasolták, a budapestiek szavazatai alapján valósult meg. Van más olyan helyszín is, ahol vizsgáljuk ennek a lehetőségét" – mondta az InfoRádióban Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke.

Elmondta azt is, hogy

létrejött a mentőszolgálattal az egyeztetés a pollerekkel védett kerékpársávokról,

ahol a mentőautók a panaszok szerint nem férnek el, így a dugóban állnak az autóforgalmi sávokban.

"Sikerült néhány félreértést, nézeteltérést tisztázni, de abban maradtak a felek, hogy szeptember folyamán folytatják majd ezt az egyeztetést, hogy a szeptemberi tapasztalatok alapján lehessen ránézni ezekre az útszakaszokra" – vázolta Balogh Samu.

A legfontosabb szerinte az, hogy továbbra is a közösségi közlekedésé a főszerep.

"A 3-as metró szállítja a legtöbb utast az Üllői út és a Váci út esetében is, az pedig a metróalagutakban akadálymentesen, gyorsan tud közlekedni."

A felszínen a 100E-t is érinti a probléma az Üllői úton.

"Vizsgálják a kollégák, hogy hogyan lehet javítani a közlekedés megbízhatóságán" – mondta.

A fővárosi Fidesz teljesen előkészítetlennek és elhibázottnak tartja a döntést. Wintermantel Zsolt frakcióvezető szerint

"a légszennyezési adatok egyáltalán nem igazolták ezt a fajta zöldítést és környezetbarát beavatkozást,

ami a kerékpársávok megjelenítésében mutatkozik meg".

Elhibázottnak, sőt károsnak tartják, mert abban Tarlós István főpolgármestersége és Budapest közlekedési fejlesztési stratégiájának megalkotása óta konszenzus van, hogy a közösségi és a kerékpáros közlekedés arányát is növelni kell. "Viszont azzal, hogy ezt most rengeteg idegeskedést, rengeteg utálkozást kiváltva vezette be előkészítetlenül Karácsony Gergely, azt a közép- és hosszú távú cél veszélyezteti, hogy társadalmi konszenzus is legyen a mögött, hogy egyébként egy valóban élhetőbb és tisztább levegőjű városban közlekedhessünk" – tette hozzá.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a főváros mely pontjain alakítanak ki a jövőben hasonló védett biciklisávokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×