eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Egy kerékpáros halad a kerékpársáv mellett a Múzeum körúton 2012. július 31-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

A taxisszövetség szerint átgondolatlanok az új, póznával elszeparált biciklisávok

Átgondolatlanul hozta létre a főváros az Üllői úton és a Váci úton a póznával elhatárolt kerékpársávokat – mondta az InfoRádióban az Országos Taxis Szövetség elnöke. Metál Zoltán szerint például nem tudnak megállni ezeken a budapesti területeken azok a taxisok, akik idős beteget szállítanának a környéken lévő egészségügyi intézményekbe, ráadásul a kukásautók és a metrópótló buszok közlekedése is megnehezült.

Nem csitulnak a kedélyek, záporoznak a kritikák a fővárosi vezetés felé az Üllői úton és a Váci úton kiépített, oszlopokkal védett új kerékpársávok miatt. A mentők, a tűzoltók, a fuvarozó cégek és a Magyar Autóklub után a taxisok is kifejezték elégedetlenségüket.

Metál Zoltán szerint feleslegesen alakították át ezeket a sávokat úgy, hogy kizárólag kerékpárosok és rolleresek használhatják. Hozzátette,

minden olyan szolgáltatót hátrányosan érint ez az újítás, aki csomagot szállít vagy éppen a lakásfelújításhoz kapcsolódó eszközöket, tárgyakat fuvaroz.

A taxisszövetség elnöke úgy véli, a buszsáv alkalmas volt arra, hogy különböző járműveknek biztosítsa a helyet az ideglenes megállásra, továbbá lehetővé tette nekik, hogy a rollerek, biciklik, buszok és taxik mellett használhassák a sávokat. „Eddig sem volt ebből semmilyen probléma” – fogalmazott Metál Zoltán.

Azért tartja problémásnak azt, hogy csak a kerékpárosok és a rolleresek használhatják az új, póznával elhatárolt sávokat, mert így megnehezítik azoknak a közlekedését, akik például lakást újítanak fel, egy betegszállítónak pedig „fizikai képtelenség” az átmeneti parkolás. Metál Zoltán szerint egyszerűen nem tudnak megállni ezeken a fővárosi helyeken azok a taxisok, akik idős beteget szállítanának a környéken található kórházakba.

„Egy kicsit átgondolatlan intézkedés volt ez a városháza részéről. Az autós szervezetekkel közösen kezdeményezni fogjuk ennek az átgondolását.

Mindenféleképpen párbeszédre van szükség, mert senkivel nem egyeztette a főváros ezt az intézkedését”

– tette hozzá az Országos Taxis Szövetség elnöke.

Metál Zoltán úgy értesült, hogy a fővárosi önkormányzat a tűzoltósággal, a rendőrséggel és a BKV-val sem ült le tárgyalni a kérdésben. Figyelmeztetett arra, hogy ha a metró valamilyen tűzkár vagy baleset miatt megáll ezen szakaszon, ideiglenesen pótlóbuszokat kell forgalomba helyezni. Feltette a kérdést, hogy ilyen esetekben, hol állnak majd meg ezek a járművek.

„Ha nem tudnak felszállni a buszra az utasok, akkor átmennek majd a kerékpársávon és rolleresek között fognak helyet keresni vagy találni maguknak?” – kérdezte, majd felhívta a figyelmet arra is, hogy a kukásautók szempontjából is kedvezőtlen ez az újítás.

Metál Zoltán azt mondta, ha az intézkedés egyetlen célja az volt, hogy védje a kerékpárosokat és a rollereseket, akkor ez valóban megvalósult. Mint fogalmazott, vannak a városnak olyan részei, ahol elfér egymás mellett a kerékpáros, az autós és az összes tehergépjármű, viszont

vannak olyan helyek is, ahová az autósok nem hajthatnak be, a biciklisek viszont bemehetnek. A Margitsziget és a Városliget egyes részeit hozta fel példának.

„A járműforgalmat nem fogja átvenni a kerékpár és a roller, még ha erre »politikai intézkedési csomagot« jelentenének is be. Ha mondjuk a főváros vezetése kötelezővé tenné mindenkinek, hogy csak rollerrel és kerékpárral járjon, akkor sem fog ez megvalósulni” – mondta az InfoRádióban a taxisszövetség vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×