eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Fővárosi Vízművek Zrt. munkatársa egy új vízórát tart a kezében, amikor vízóracserét végez egy társasház pincéjében, Budapest VIII. kerületében.
Nyitókép: MTI Fotó: Marjai János

Perre megy a Fővárosi Vízművek a magyar állammal

A Fővárosi Vízműveknek 2023-ban mintegy 10 milliárd forintos vesztesége lesz. A főpolgármester-helyettes tájékoztatása szerint a cég pert indít a magyar állam ellen, mert 2014 óta változatlan áron kell vizet szolgáltatnia a gazdasági szereplőknek és az állami szolgáltatóknak, és ezért cserébe semmilyen kompenzációt nem kap.

Az 5 ezer kilométer vízvezeték-hálózatból 2 ezer kilométer elöregedett. A fejlesztések elmaradásának fő oka, hogy a Fővárosi Vízművek veszteséges. A magyar állam ugyanis tíz évvel ezelőtt rögzítette a vízárakat, de nem csak a lakosságiakat – a gazdasági szereplőknek és az állami intézményeknek (színházaknak, idősek otthonának stb.) is veszteséggel kénytelenek vizet adni, fogalmazott az InfoRádiónak Tüttő Kata főpolgármester-helyettes. Ezért pedig semmilyen kompenzáció nem jár a a Fővárosi Önkormányzatnak.

A városvezetés 10 milliárdra teszi a Fővárosi Vízművek 2023-as veszteségét, miközben 2,3 milliárd forintot fizetnek be közműadóként az államkasszába. Tüttő Kata emlékeztetett: a magyar kormány hozott annak idején egy törvényt, miszerint meg kell térülniük a vízdíjaknak. Vagyis 2014 óta az illetékes miniszternek minden évben meg kellett volna állapítania az a vízdíjat, ami mellett megtérülnek az ivóvíz-szolgáltatás költségei. Ám ez azóta egyszer sem történt meg – húzta alá. Ezért aztán

a Fővárosi Vízművek pert fog indítani a magyar állammal szemben, mert „ezzel a mulasztásával kárt okozott a közösségnek”.

Budapest főpolgármester-helyettese elmondta még, hogy az elöregedett vízvezetékek cseréjéről, megújításáról tárgyalni akarnak a kormánnyal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×