eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Karácsony Gergely főpolgármester (b) és Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács (Főét) alakuló ülésén a Főpolgármesteri Hivatalban 2020. február 11-én. A háromoldalú érdekegyeztető fórumban öt szakszervezeti és öt munkáltatói szövetség, valamint a fővárosi önkormányzat képviselői foglalnak helyet.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Budapest csődben? Rendkívüli tájékoztatót tartott a főváros

Ezentúl havonta tájékoztatják a nyilvánosságot a főváros anyagi helyzetéről. Kiss Ambrus közölte, a legközelebbi érdemi bevétele csak szeptemberben érkezik, addig a bíróságon próbál pénzt szerezni, illetve forrásokat megtartani a főváros.

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes tartott tájékoztatót csütörtökön a főváros aktuális pénzügyi helyzetéről.

"A túlélőprogram működik, de a főváros még nem lábalt ki a kormány által okozott költségvetési válságból, a kasszában mínusz 1,1 milliárd forint van, ami a nyár végére 39,8 milliárd forint lehet" - fogalmazott a főpolgármester-helyettes.

Budapest egy 16,3 százalékos kamatozású folyószámlahitelből kénytelen fenntartani magát - tette hozzá.

Kiderült még, a Magyar Államkincstár inkasszót nyújtott be a szolidaritási hozzájárulásra, amit a főváros továbbra sem hajlandó befizetni. Az ügyben indított közigazgatási per még sehol sem tart, az azonnali jogvédelem érdekében benyújtott keresetet pedig első fokon elutasította a bíróság, ezért most másodfokon próbálkoznak.

Kiss Ambrus azt is elmondta, hogy a főváros legközelebbi érdemi bevétele az iparűzési adóból lesz, szeptember közepén. Ebből 124 milliárd forintra számítanak, de azt még nem lehet megmondani, hogy a válság mentén tényleg beérkezik-e a teljes összeg.

Hangsúlyozta, a kötelező közfeladatokat, azokon belül is a közösségi közlekedést maradéktalanul fenntartják és finanszírozzák.

Továbbra is várják, hogy a kormány kifizesse a Lánchíd felújításának rá eső részét, és a Fővárosi Önkormányzat, illetve a Vízművek rezsitámogatását, továbbá engedélyezze a fejlesztési hitel felvételét; ebből a háromból 35 milliárd forintot remél a főváros.

Kiss Ambrus jelezte, ezentúl havonta tartanak ilyen tájékoztatót a főváros anyagi helyzetének állásáról.

A mostani közlés szerint szeptember közepéig nem megy csődbe Budapest.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×