eur:
389.7
usd:
363.56
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Kids in front of the school building
Nyitókép: martin-dm/Getty Images

Pedagógusok sztrájktárgyalása: két felvetést megfontol a kormány

Maruzsa Zoltánnal, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkárával tartott sztrájktárgyalást a PDSZ és a PSZ. A részletekről Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének megválasztott elnöke beszélt.

A pedagógusok életpályájára vonatkozó törvénytervezet már a parlament előtt van és várhatóan el is fogják fogadni, de Totyik Tamás szerint még mindig van miről tárgyalni.

"Másfél éve ott vannak a szakszervezetek sztrájkkövetelései, de a kormány ezeket nem teljesítette a státusztörvényben. A státusztörvény okot ad a sztrájkra, ezért a tárgyalásokat is folytatni kell, különben törvénytelen lenne a későbbi sztrájk" – mondta a Pedagógusok Szakszervezetének megválasztott elnöke.

Mint elárulta, elmozdulás alapvetően nem történt a hétfői tárgyalásokon, de újabb sztrájkkövetelést adtak be: a státusztörvény javaslatát vonja vissza a kormány.

Két apróságon gondolkodik a kormány

– mondta Totyik Tamás. Az egyik a "lex Szentgotthárd" kormányrendelet, mely azt mondja ki, hogy a pedagógusok a törvénysértést követően fél évvel is elbocsáthatók. A szakszervezetek azt javasolták, hogy ezt a szabályozást vonják vissza – Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár válasza szerint ezen elgondolkodnak.

A munkaterhek csökkentése érdekében pedig azt indítványozták az érdekképviseletek, hogy az óvodapedagógusoknál egy órával csökkentsék az átfedési időt. A törvénytervezet is előírja ugyanis, hogy az átadás-átvételnél a két óvodapedagógusnak két órát együtt kell jelen lennie. Ennek egyre csökkentésével a 32 órás csoportban történő tartózkodást esetükben 28-ra lehetne mérsékelni.

A szakszervezeti elnök pontosította a korábbi számokat, a jelenlegi ismereteik szerint

6-10 ezer fő között lehet azok száma, akik felmondást fontolgatnak,

de az majd később derül ki, mennyien teszik ezt meg. A felmondásokat komoly veszélynek tartják, de sokkal nagyobb veszélynek nevezte Totyik Tamás azt, hogy a következő öt évben 22 ezerrel többen mennek nyugdíjba, mint amennyien várhatóan pályára lépnek, ami nagy gondot okoz a 146 ezres pedagóguslétszámnál.

A jogállási törvény szavazásakor tiltakozó akciót indítanak a szakszervezetek – közölte a Pedagógusok Szakszervezetének megválasztott elnöke. Emellett pedig, ha a törvény végrehajtási rendelete megérkezik, felkészítik a tanárokat arra, hogy

  • mire figyeljenek a pályaelhagyók és
  • mire figyeljenek az új munkaszerződéseket kötők.

A szerződések ugyanis nem egyformák mindenhol. Elmondása szerint sok kollégát szembesítettek olyan szerződéssel, amelynek aláírásával ők mindent elfogadtak, amivel az intézményvezető megbízza őket – és ez akár vécétakarítás is lehet Totyik Tamás példája szerint.

"Ilyet nem szabad aláírni, annyi méltósága legyen már egy diplomás embernek, hogy ilyenbe nem száll be, csak az oktatással kapcsolatos feladatokat vállal egy szerződésben" – hangsúlyozta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×