eur:
378.1
usd:
345.18
bux:
57415.42
2023. november 30. csütörtök Andor, András
School corridor with lockers. 3d illustration
Nyitókép: urfinguss/Getty Images

Azonnal levélben fordultak Orbán Viktorhoz a pedagógus-szakszervezetek

Az új kormány megalakulása után a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy jelölje ki a kormányzati tárgyalópartnert a sztrájkbizottsági tárgyalások folytatásához.

A két nagy pedagógus-szakszervezet közleményben jelezte, hogy a sztrájkbizottságot 2021 októberében alakították meg, majd tárgyalásokba kezdtek Kisfaludy László helyettes államtitkárral. Miután az egyeztetések eredmény nélkül zárultak, januárra figyelmeztető sztrájkot, majd márciusra határozatlan ideig tartó munkabeszüntetést hirdettek.

Az Index emlékeztet, hogy PSZ és a PDSZ több alkalommal beszélt arról, hogy amint megalakul az új kormány, ismét tárgyalásokat kezdeményeknek. Miután kedden megalakult az ötödik Orbán-kormány, a sztrájktárgyalások is folytatódhatnak, a kérdés csak az, hogy kivel – teszi hozzá a lap felidézve, hogy a közoktatás a Belügyminisztériumhoz került, de a köznevelési államtitkár Maruzsa Zoltán marad. A szakszervezetek azt kérik, hogy a kormány öt napon belül jelölje ki az új tárgyalópartnert.

Sztrájkköveteléseik a következők:

  • A pedagógus-előmeneteli rendszer szerint besoroltak garantált illetménye 2022. január 1-jétől – a kormány által ajánlott 10 százalékon felül – további 45 százalékkal emelkedjen!
  • Az oktatási ágazatban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye a költségvetési törvényben meghatározott közalkalmazotti fizetési osztályok első fokozatának összege – a fizetési fokozathoz tartozó legkisebb szorzószámok megtartásával – 2021. szeptember 1. napjával emelkedjen a következők szerint: A1-nél a minimálbérre, B1-nél a garantált bérminimumra, F1-nél a garantált bérminimum 130 százalékára!
  • A pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak neveléssel-oktatással lekötött munkaideje 2021. szeptember 1-jétől heti 22 óra legyen!
  • A pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek heti 40 órás munkaidején belül a kötött munkaidő legfeljebb heti 35 óra legyen. A kötött munkaidejükben lehessen őket beosztani tanulócsoportba, egyéni megsegítésre, valamint gyermekfelügyeletre. Heti 5 órát adminisztrációval, illetve felkészüléssel tölthessenek.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.11.30. csütörtök, 18:00
Wéber Gábor
Forma–1-es kommentátor
Jön a hét legfontosabb adata - Emelkednek a tőzsdék

Jön a hét legfontosabb adata - Emelkednek a tőzsdék

Jó hangulatban telt ma reggel a kereskedés az ázsiai piacokon, ezt követően Európában is pluszban nyitottak a tőzsdék, valamint Amerikában is emelkedhetnek a vezető részvényindexek. A mai nap azonban hozhat nagyobb elmozdulásokat, mivel az eurózónából és az Egyesült Államokból is inflációs és fontos foglalkoztatottsági adatok érkeznek. Kiemelendő a német kiskereskedelmi adat, Európa legnagyobb gazdasága ugyanis látványosan lassul.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×