INFORÁDIÓ
2022. június 27. hétfő
László

psz

pdsz

orbán viktor

School corridor with lockers. 3d illustration

Azonnal levélben fordultak Orbán Viktorhoz a pedagógus-szakszervezetek

Infostart

Az új kormány megalakulása után a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy jelölje ki a kormányzati tárgyalópartnert a sztrájkbizottsági tárgyalások folytatásához.

A két nagy pedagógus-szakszervezet közleményben jelezte, hogy a sztrájkbizottságot 2021 októberében alakították meg, majd tárgyalásokba kezdtek Kisfaludy László helyettes államtitkárral. Miután az egyeztetések eredmény nélkül zárultak, januárra figyelmeztető sztrájkot, majd márciusra határozatlan ideig tartó munkabeszüntetést hirdettek.

Az Index emlékeztet, hogy PSZ és a PDSZ több alkalommal beszélt arról, hogy amint megalakul az új kormány, ismét tárgyalásokat kezdeményeknek. Miután kedden megalakult az ötödik Orbán-kormány, a sztrájktárgyalások is folytatódhatnak, a kérdés csak az, hogy kivel – teszi hozzá a lap felidézve, hogy a közoktatás a Belügyminisztériumhoz került, de a köznevelési államtitkár Maruzsa Zoltán marad. A szakszervezetek azt kérik, hogy a kormány öt napon belül jelölje ki az új tárgyalópartnert.

Sztrájkköveteléseik a következők:

  • A pedagógus-előmeneteli rendszer szerint besoroltak garantált illetménye 2022. január 1-jétől – a kormány által ajánlott 10 százalékon felül – további 45 százalékkal emelkedjen!
  • Az oktatási ágazatban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye a költségvetési törvényben meghatározott közalkalmazotti fizetési osztályok első fokozatának összege – a fizetési fokozathoz tartozó legkisebb szorzószámok megtartásával – 2021. szeptember 1. napjával emelkedjen a következők szerint: A1-nél a minimálbérre, B1-nél a garantált bérminimumra, F1-nél a garantált bérminimum 130 százalékára!
  • A pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak neveléssel-oktatással lekötött munkaideje 2021. szeptember 1-jétől heti 22 óra legyen!
  • A pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek heti 40 órás munkaidején belül a kötött munkaidő legfeljebb heti 35 óra legyen. A kötött munkaidejükben lehessen őket beosztani tanulócsoportba, egyéni megsegítésre, valamint gyermekfelügyeletre. Heti 5 órát adminisztrációval, illetve felkészüléssel tölthessenek.

Nyitókép: urfinguss/Getty Images
A címlapról ajánljuk

Vlagyimir Putyin elutazik

Az orosz elnök a jövő héten Tádzsikisztánba és Türkmenisztánba látogatva az ukrajnai háború...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018