eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Horváth Péter, a testület újonnan megválasztott elnöke a Nemzeti Pedagógus Kar országos küldöttgyűlésén tartott sajtótájékoztatón a Földművelésügyi Minisztérium Darányi termében Budapesten 2016. június 25-én.
Nyitókép: MTI/Marjai János

Üzent Pintér Sándornak a pedagógusok vezetője, hétfőn tárgyal a miniszterrel

A Nemzeti Pedagógus Kar vezetője hétfőn egyórás tárgyalásra készül a belügyi tárca irányítójával.

Gyors megoldásra vár a tanárhiány - nyilatkozta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar vezetője a Kisalföld kérdésére.

Mint mondta: évek óta sokkal több kolléga megy nyugdíjba vagy hagyja el a pályát, mint ahány frissen végzett pedagógus foglalkozni kezd a diákokkal. Annyira nyílik az olló a kezdő tanárok és a pályától búcsúzók száma között, hogy rövid távon nem mutatkozik esély ennek a megfordítására.

Kulcskérdés a bérezés - hangsúlyozta az interjúban Horváth Péter. Kiemelte: a pedagógusbérek a diplomás-átlagbérnek nagyjából az ötvenöt százalékára estek vissza.

Minden külső körülmény ellenére is bízom benne, hogy sikerül előrelépni e tekintetben a közeljövőben - mondta. Szerinte a pedagógusbérek alapját ne a 2014-es minimálbér határozza meg, hanem a korábbi jogszabályoknak megfelelően a mindenkori minimálbér alapján számítsák a fizetéseket. Ez tenné kiszámíthatóvá a pedagógusok helyzetét, a pályakezdők bére így bruttó négyszázezer forintra emelkedne.

Szükség lenne arra is, hogy az igazgatók elismerhessék azoknak a kollégáknak a munkáját, akik gyakran vállalnak többet az átlagnál - tette hozzá.

Mivel az oktatás ügye az új ciklusban a Belügyminisztériumhoz került, a Nemzeti Pedagógus Kar vezetője találkozót kért Pintér Sándortól. Levelére a válasz megérkezett, hétfőn ülnek le a miniszterrel egy bemutatkozó beszélgetésre.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×