eur:
392.69
usd:
363.72
bux:
65938.65
2024. február 29. csütörtök Elemér
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a visegrádi és a délkelet-európai országok házelnökeinek konferenciáján az Országházban 2021. szeptember 24-én. A kormányfő mögött Kövér László, az Országgyűlés elnöke.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Miniszteri eskütétel - Orbán Viktor megindokolta, kit miért kért fel

Kedd délután a parlamentben esküt tettek az ötödik Orbán-Kormány miniszterei, akiket Orbán Viktor miniszterelnök mutatott be.

A parlament kedd délelőtt tizedszer is módosította Magyarország Alaptörvényét a veszélyhelyzettel összefüggésben - a kormány veszélyhelyzetet hirdethet a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa esetén is -, délután pedig a miniszteri eskütételeken volt a sor, illetve Orbán Viktor miniszterelnök kapcsolódó felszólalásán, amelyben bemutatja kormányának tagjait - Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében, de az ellenzék jelentős része távolmaradása mellett (a Mi Hazánk és az MSZP képviselői voltak az ülésteremben).

Novák Katalin miniszteri névsorról szóló keddi átiratát Szűcs Lajos ismertette a Tisztelt Házban.

Az ötödik Orbán-kormány névsora:

Bemutatás

Orbán Viktor a kormánytagokat bemutató beszédében először arról beszélt, hogy a választópolgárok akaratából már ötödik alkalommal áll itt, hogy bemutassa a kormánytagokat, a helyzetet "páratlannak" nevezve és köszönetet mondva a választópolgároknak.

"1990 óta soha nem állt még olyan erős és nagy választói akarat kormány mögött, mint a amely most állt föl" - fogalmazott Orbán Viktor, aki három frontot említett: a koronavírust, a háborút és Brüsszelt, utóbbi helyen "elveszett az iránytű".

A háború következményeként menekültáradat és áremelkedés tört rá szerinte a világra, globális energia- és élelmiszerválsággal, emiatt

újabb háborúk és a 2015-ösnél is nagyobb népvándorlások indulhatnak el.

Szerinte ebben a helyzetbe az EU vezetése most kapkod, és nem mutat "túl jó formát", ezért az országban "belevaló kormány kell", amely "megfelelő erőt mutat".

Varga Juditot az igazságügyi tárca vezetésére kérte fel, számára vétójogot biztosít valamennyi tárca döntéseivel szemben. Az ő feladata lesz az uniós csatatéren is helyt állni.

Pintér Sándorral 16 éven át szolgált eddig, "helyreállította a közbiztonságot, visszaszorította a bűnözést, a rendőrviccek kora lejárt". Kiemelte érdemeit a koronavírus-járvány visszaszorításában, a menekültáradat kezelésében és a közmunkaprogram területén. "Valójában ez már a belügyek minisztériuma" - célzott arra, hogy az egészségügy és az oktatás is hozzá tartozik mostantól.

Semjén Zsolt miniszterelnök feladata továbbra is a kárpát-medencei összmagyarság képviselete és a történelmi egyházakkal való kapcsolattartás lesz.

Csák János minisztériumát a tárcavezetőhöz hasonlóan Orbán Viktor is jövőminisztériumnak nevezte, mert a családok és az innováció, valamint a kultúra területéért is felel. Megelőlegezett bizalommal Klebelsberg-karakternek titulálta.

Varga Mihály "előrelátó szigora" tette lehetővé, hogy a költségvetési fegyelem és a növekedés egyszerre maradjon érvényes, Görögországot és Portugáliát is megelőztük gazdasági fejlettség tekintetében - mondta Orbán Viktor. Varga Mihállyal 32 éve együtt lettek parlamenti képviselők.

Palkovics László az iparért és az energetikáért felel majd, feladata lesz a technológiai fordulat levezénylése, ami a kor legbonyolultabb feladata Orbán Viktor szerint. Palkovics László felel majd a zöldügyekért is - Széchenyi-díjasként.

Nagy Istváné az agrártárca. Területét a kormányfő úgy jellemezte, aki ezt vezeti, annak sokak szerint "csak megszületni volt nehéz", ám a küszöbön álló élelmiszerválságot is neki kell majd levezényelni. "A magyar vidék számít önre, Isten hozta a kormányban."

Navracsics Tibor "régi harcos" a kormányfő szerint, tudását a területfejlesztés és az uniós források felhasználása területén kell hasznosítania, "nem hálás feladat" Orbán Viktor szerint.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterként szolgál majd. "A mostani háború igazolja, hogy helyesen döntöttünk a Zrínyi haderő-fejlesztési program beindításáról" - említette a miniszterelnök, aki sok sikert kívánt tárcavezetőjének.

Rogán Antal arra kérte, hogy a kormányzati döntéseket és célokat az egész ország számára tegye megismerhetővé, világossá, hogy érthető legyen, mit miért tesz a kormány. "A szuverenitás védelme a miniszterelnök első számú kötelessége, ebben támaszkodom majd a miniszterre."

Lázár János "országépítési" miniszter lesz. Feladata nem kisebb, mint a beruházásokra fordított források hatékony felhasználása. "Korábban sikeres frakcióvezető, államtitkár és miniszter volt, most is jók az esélyei" - mondta róla Orbán Viktor.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter lesz, "a tarsolyban lévő innovatív megoldások előkotrását" végzi majd. Munkájához jó egészséget, bátorságot és erőt kívánt a kormányfő.

Szijjártó Pétertől a korábbi fáradhatatlanságot kérte külügyi és külgazdasági miniszteri munkájában. "Játsszon minden hangszeren" - kérte tőle Orbán Viktor, aki szerint Szijjártó Péter korábban bebizonyította, hogy egyszerre több helyen is tud lenni.

Gulyás Gergely "villámhárító" lesz kancelláriaminiszterként, a kormány tevékenységét érintő szellemi vitákban fogja képviselni a miniszterelnököt.

Orbán Viktor számít a képviselők támogató munkájára.

Beszédét követte a miniszteri eskütétel a történelmi zászlók jelenlétében. Kövér László házelnök sok sikert kívánt az esküt tett minisztereknek, majd a képviselők együtt elénekelték a magyar Himnuszt.

Címlapról ajánljuk
Oroszország-kutató: Vlagyimir Putyin már a 2030-ig tartó elképzeléseit vázolta

Oroszország-kutató: Vlagyimir Putyin már a 2030-ig tartó elképzeléseit vázolta

Vlagyimir Putyin orosz elnök szokásos évértékelő beszéde inkább a közelgő elnökválasztás előtti kampányesemény volt, amelynek hangulata sokkal kevésbé volt fenyegető a nyugati hatalmaknak, mint egy évvel korábban – értékelt Vigóczki Máté Oroszország-kutató
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.01. péntek, 18:00
Kandrács Csaba
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×