eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Bucsy Levente

SZEF: a tanársztrájk amiatt van, mert a kormány nem viselkedik tárgyalófélként

Közös nyilatkozatban áll ki a pedagógusok sztrájkjoga mellett az öt szakszervezeti konföderáció. Csóti Csaba érdek-képviseleti elnök mondta el a részleteket az InfoRádióban.

A szakszervezeti álláspont szerint a beterjesztett törvénymódosítás sérti a munkavállalók és a munkáltatók érdekeit. Közleményükben azt írták: ha törvényben rögzítik a még elégséges szolgáltatások mértékét és annak feltételeit, azt kizárólag a korábbi ítélkezési gyakorlat figyelembevételével tartják csak elfogadhatónak.

Csóti Csaba, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke az InfoRádióban elmondta, nincs vita az elégséges szolgáltatásról, a vita abból adódik, a magyar kormány mint munkáltató az elégséges szolgáltatásról való tárgyaláson "nem hajlandó tárgyaló félként viselkedni".

"Az a joggal való visszaélés, amit az év elején a kormányzat képviselői a pedagógus-szakszervezeti kollégákkal eljátszottak; egyébként nem először" – húzta alá Csóti Csaba. Úgy látja, ezt korábban is "eljátszották az önkormányzati dolgozókkal, a szociális dolgozókkal, és mehetnénk vissza az időben ezzel kapcsolatban az elmúlt években", csak "nyilván a közoktatás sokakat érint", és a pedagógusok "egy rendkívül komoly munka és szervezés árán" megvalósították a sztrájkot, ami bár nem volt annyira látható, a közösségi térben azért mégis megjelent.

"Volt egy mindennapi tapasztalat, aki a sztrájk szervezése közben érezte úgy, hogy hajlandó sztrájkolni, és mivel egy felfokozott politikai hangulat volt, olyanok is voltak közülük, akik deklarálták, hogy a Fidesz-KDNP-re fognak szavazni" – ecsetelte az érdek-képviseleti vezető.

Szerinte abban a helyzetben, amikor a szavazótábor egy része is olyan állapottal szembesül bérben, munkaidő-beosztásban, nem az fog megoldást jelenteni, hogy "szőnyeg alá söpörjük a problémát".

"Minél több szemetet söpör valaki otthon is a szőnyeg alá, az annál jobban felpúposodik"

– figyelmeztetett Csóti Csaba, aki szerint a sztrájkot eleve az váltotta ki, hogy a kormányzat nem viselkedett korábban sem tárgyalópartnerként.

A gyermekfelügyeletről

Arról is elmondta a véleményét, hogy ma Magyarországon 16 éves korig tart a kötelező oktatás.

"Sajnálatos módon; 16 éves kor után ki lehet maradni az oktatásból, amivel sem a pedagógustársadalom, sem a szakszervezetek nem értenek egyet. Miért lett hirtelen ilyen fontos a gyermekfelügyelet, ha adott esetben a 16-17 éves korosztály ebből kimarad?" – tette fel a kérdést.

Csóti Csaba szerint az áll a háttérben, hogy a munkáltatói szerepet betöltő kormány az ez év eleji pedagógussztrájktól megijedt, és megpróbálja a valós problémákról Pintér Sándor miniszter a figyelmet korlátozó intézkedésekkel elterelni ahelyett, hogy leülne tárgyalni a pedagógusokkal.

"A sztrájk így gyakorlatilag láthatatlanná válik. De a sztrájknak az a lényege, hogy a munkát törvényesen meg lehet tagadni, ezáltal lehet lassítani a feladat ellátását; de ez egy legitim eszköz a teljes euroatlanti világban. Senki sem támadja a gyerekek érdekeit. A nyári szünetben, amikor az iskola zárva van, akkor sincs gyermekfelügyelet" – részletezte Csóti Csaba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×