eur:
393.34
usd:
368.06
bux:
65925.05
2024. április 24. szerda György
Nyelvtanóra a 9. osztályban az „Én tényleg tanítanék…” címet viselő felhíváshoz csatlakozó Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban 2016. március 30-án. A közoktatás átalakításáért a Tanítanék mozgalom nevében Pukli István, a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója március 24-én hirdetett meg polgári engedetlenséget erre a napra, egyórás időtartamra. Kilenc iskolaigazgató időt kért a hivatalos tárgyalások lefolytatására és türelemre szólított fel az oktatás átalakításáról szólva abban a felhívásban, amelynek az Én tényleg tanítanék... címet adták és nem csatlakoztak a Tanítanék mozgalom akciójához.
Nyitókép: MTI Fotó: Varga György

Felmondott, elhagyja a tanári pályát a polgári engedetlenség elindítója

Tóth Viktor szerint a területet irányító "kedves kis Mikulás bácsit" egy keresztapa váltotta. Kiégést érez 23 év után.

A 444.hu híradása szerint felmondott a Kőbányai Szent László Gimnázium angoltanára, Tóth Viktor, aki kiállásával télen - a sztrájklehetőség hiányában - elindította a polgári engedetlenségi mozgalmat, amelyhez pályatársai ezrei csatlakoztak később.

Tóth Viktornak a felesége is pedagógus, három gyermeket nevelnek, így nyilatkozata szerint egyiküknek előbb-utóbb biztosan meg kellett hoznia a pályaelhagyásról szóló döntést. "Egészen idáig mindig erősebb volt bennem a hivatástudat, felülírta az anyagi szempontokat" - közölte.

Már a választások előtt megfogalmazta magában, hogy ha nincs kormányváltás, elhagyja a pályát. 23 évig volt pedagógus, kiégést érez.

Első, egy napos akciójához akkor 12 kollégája csatlakozott. Másnap egy másik neves budapesti gimnáziumban, a Kölcseyben hirdetett polgári engedetlenségi akciót húsz tanár, csütörtökön a Budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban pedig a 68 fős tantestületből 48-an álltak ki. Innen pedig elindult a lavina. A tanárok a tiltakozás során bérrendezést és önálló oktatási minisztériumot követeltek.

Ismert, az oktatási területet a kormányalakítás után Pintér Sándor belügyminiszter alá szervezték, aki jelezte, nem ismeri el a polgári engedetlenség intézményét, fegyelmi kérdésnek tekinti azt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×