eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Lázár János miniszterelnöki biztos, a Fidesz országgyűlési képviselője a Külgazdasági és Külügyminisztériumban (KKM) tartott beruházásbejelentő sajtótájékoztatón 2021. január 18-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Meghallgatás - Lázár János: minisztériumom új sebességbe kapcsolja az országépítést

A magyar építészek, illetve beruházók pályafutásuk legjobb évtizedére készülhetnek - fogalmazott a Gazdasági bizottság előtt miniszterjelölti meghallgatásán az építésügyi és beruházási tárca vezetővárományosa.

Az Építési és Beruházási Minisztérium olyan erőforrásközpont lesz, amely új sebességbe kapcsolja az országépítést, hogy 2030-ra Magyarország Európa egyik legjobb országa legyen, és 150 év után végre felzárkózzon a fejlettebb régiókhoz - mondta a parlament Gazdasági bizottsága előtt miniszteri meghallgatásán Lázár János, akinek helyettese és parlamenti államtitkára Csepreghy Nándor, közigazgatási államtitkára a Csongrád-Csanád megyei Kormányhivatalt vezető Juhász Tünde, építésügyi államtitkára pedig Lánszki Regő építészmérnök lesz.

"Az állami beruházásokról krízis idején sem szabad lemondani, éppen annak érdekében, hogy az ország válságálló gazdasággal kerüljön ki ebből az időszakból" - hangsúlyozta a miniszterjelölt, aki azt szeretné, hogy

Magyarországról Ausztriába átautózva ugyanúgy ne érzékeljen nagy különbséget az ember, mint amikor az osztrák-német határon kel át.

Lázár János garantálta, hogy az országépítés kiszámítható és nyugodt lesz, megígérte, hogy a magyar építészek, illetve beruházók pályafutásuk legjobb évtizedére készülhetnek. Kijelentette, hogy a budapesti fejlesztések is jó helyen lesznek nála.

"Nem Budapest fog kevesebbet kapni, hanem a vidék többet" - fogalmazott a miniszterjelölt. Hozzátette: a következő egy hónapban számba veszik, hogy hány állami beruházás van folyamatban, és hogyan állnak ezek, amelyek összértéke egyébként

10 ezer milliárd forint.

Ennek érdekében Lázár János kamarákkal, szakszervezetekkel, önkormányzatokkal és építőipari cégekkel is tárgyalni fog, de számít a parlament pártjainak és szakbizottságainak véleményére is. Ezt követően - várhatóan a szeptemberben kezdődő országgyűlési ülésszakban - javaslatot fog tenni egy

teljesen új állami beruházási kerettörvényre.

Jogszabály fogja megtiltani például, hogy az állami beruházások esetében a kivitelezők készítsék a terveket - hangzott el egy terv Lázár Jánostól, aki a nagy cégekbe és ügynökségekbe történő kiszervezés helyett létrehoz egy minisztériumi beruházási modellt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az állami beruházásokra szánt ezermilliárdokat közvetlenül az ő minisztériumából fogják szétosztani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×