eur:
393.8
usd:
368.76
bux:
65945.1
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: @langpeterphotography

Csák János "jövőminisztériumnak" nevezte leendő tárcáját

A kulturális és innovációs területért felel majd az egykori londoni nagykövet, aki szerint a felsőoktatás legfontosabb célja olyan embereket képezni, akik tisztában vannak a miértekkel, és profik a hogyanokban.

Új tárcát és minisztert is kap a kulturális és innovációs terület, ennek vezetője Orbán Viktor felkérése alapján Csák János lesz, meghallgatásai sorát a népjóléti bizottságban kezdte.

Első miniszterjelölti meghallgatásán Csák János korábbi londoni nagykövet elmondta, mi az a néhány "emberi jó", amelyek a Fidesz intézkedéseit motiválták az elmúlt 12 évben: kötődés, gondoskodás, egyensúly, béke, biztonság a HVG.hu tudósítása szerint.

"Az ember nem élhet ideálok nélkül, ezeket a családban, iskolákban, egyházban adjuk át. Gondoskodni kell arról, hogy ezek az intézmények generációkon keresztül meg tudják ezt megtenni" - magyarázta az egyház, a kulturális intézmények, az oktatás és a sport fontosságát a Telex.hu tudósítása szerint.

A felsőoktatás terén feladat, hogy "embereket képezzenek", akik "tisztában vannak a miértekkel és profik a hogyanokban".

Szerinte nehéz lesz a következő négy év, de ha a kormány reálértéken meg tudja tartani a jelenlegi forrásokat, "már jól vagyunk".

Kérdésre válaszolva elismerte,

szokatlan a tárca felépítése, de szerinte az "agilis cégek" sikeresek; "jövőminisztériumnak" nevezte a tárcáját.

Hogy miként szélesíthető ki a családtámogatások köre, arra azt mondta, "utána fog nézni" a lehetőségeknek.

Tragikusnak nevezte, hogy a roma lakosság mindössze 1 százaléka tanul felsőoktatásban.

Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.

Ennyire vegyes a kép Európában a gázai konfliktussal kapcsolatban

Az öreg kontinensnek közben már nem igazán osztanak lapokat, sokkal inkább a térségi szomszédoknak, illetve az Egyesült Államoknak - vélekedett az InfoRádióban Sayfo Omar (Migrációkutató Intézet). Jól látható szerinte, hogy a kormányok elsődleges célja, hogy a konfliktus ne terjedjen át az utcákra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Megint ütöttek egyet a forinton

Megint ütöttek egyet a forinton

Szerdán gyengült a dollár ez elmúlt napok jelentős erősödését követően, ez pedig a forintnak is segített: az euróval szemben a 393-as, a dollárral szemben pedig egészen a 368-as szintekig erősödött vissza a magyar fizetőeszköz. Ezt követően csütörtök reggel is tovább tudott erősödni a forint, egészen 392-ig jutott az euróval szemben, itt azonban elfogyott a lendület és már délelőtt 394 közelébe visszaütötték a magyar fizetőeszközt. Ami a gazdasági eseményeket illeti, csütörtökön az ÁKK kötvényaukciót tart, délután pedig az amerikai lakáspiacról újabb adatot közölnek, utóbbi a monetáris politikai kilátások szempontjából érdekes. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×