eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter: Paks 2 üzembe helyezhető lesz 2030-ra

Erről számolt be miniszterjelölti meghallgatásán Szijjártó Péter munkáját folytató külgazdasági és külügyminiszter.

Kibővített feladatkörrel folytatja miniszteri munkáját Szijjártó Péter, a külügy és külgazdaság területe mellett a paksi bővítés (energiaügyek, energiabiztonság) is az ő asztala lesz.

Az Országgyűlés gazdasági bizottságában és fenntartható fejlődés bizottságában is szerda délelőtt hallgatták meg, ahol elmondta, azért kapta meg az energiapolitikai területet, mert az mára "egy kőkemény politikai és sajnos külpolitikai kérdéssé vált".

Elismerte, szűkülnek az energiaforrások, mivel van egy európai törekvés a keleti energiaforrások kiiktatására, ezért újak után kell nézni.

A paksi bővítésről szólva elmondta, az EU zöld utat adott a nukleáris energiának - illetve a polgári célu nukleáris energia ügyében nem vonják az orosz felet szankciók alá -, és azt is, hogy a Roszatom vezetői biztosították: technológiailag és pénzügyileg is képesek végigvinni a projektet, a cél továbbra is az új blokk 2030-as üzembe helyezése, ezt segítendő a korábbi miniszter Süli János államtitkárként dolgozik mellette.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×