INFORÁDIÓ
2021. november 29. hétfő
Taksony

ellenzéki előválasztás

ellenzék

előválasztás

kibertámadás

Ellenzéki előválasztási aláírásgyűjtésen Karácsony Gergely a Móricz Zsigmond körtéren

Ezt lehet tudni eddig az ellenzéki előválasztás leállásáról

Infostart

Szombat reggel indult az ellenzéki előválasztás kilencnapos első fordulója, de kisvártatva akadozni kezdett az informatikai rendszere, majd teljesen leállt. Előbb délig, majd hétfő reggelig leállították az előválasztást. Az ellenzék szerint a kormány a felelős a kibertámadásért. A kormányoldal egy ötszavas mondatot nem számítva nem kommentálja az ügyet.

Az ellenzéki előválasztás szombat reggel kezdődött online és élő formában. A rajt után több helyen problémát észleltek, majd az egész rendszer összeomlott.

Először az ellenzéki pártok és a szervezők azt közölték, hogy a váratlanul nagy terhelést nem bírta a rendszer, az Országos Előválasztási Bizottság az kérte, ideiglenesen állítsák le az előválasztást, és szombaton 12 órától folytassák. Így is történt, de nem sikerült talpra állítani az informatikai rendszert, ekkor már túlterheléses, célzott kibertámadást emlegettek.

Szombat délután közös nyilatkozatot adtak ki az előválasztásban részt vevő pártok (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) vezetői, ezt írták: „jöhet bármilyen támadás bárhonnan, bárkitől, nincs az az erő, amely képes megállítani azt a történelmi folyamatot, amelynek végén Magyarország polgárai kiválaszthatják: ki legyen a demokratikus ellenzék miniszterelnök-jelöltje, és kik álljanak szemben a hatalom embereivel a 2022-es országgyűlési választáson”.

Kiadták a jelszót – a Fidesz Stop Gyurcsány, stop Karácsony kampányának parafrázisaként –: „Stop, Orbán!” Azt állították, a kormányzat áll a kibertámadás mögött: „Hiába indítottak támadást az intézmény informatikai rendszere ellen, innen is üzenjük nekik: tervük nem fog megvalósulni. A Karmelita kolostor urainak offenzívája csak ideig-óráig akaszthatja meg a munkát.” Bizonyítékot a kormány érintettségére ugyanakkor nem szolgáltattak.

Hallgat a kormányoldal

Szombaton kormányzati oldalról nem érkezett reakció az ellenzéki előválasztáson történtekre. Vasárnap kora reggel a Fidesz kurta sajtóközleményt jelentett meg, teljes egészében idézzük:

„Reagálás a baloldal előválasztásokkal kapcsolatos vádaskodásaira

Saját bénázásukat ne kenjék másra!”

A kormányoldal politikusai vasárnap reggelig nem nyilvánultak meg az ügyben.

Ahang: nem ez volt az első kibertámadás

Az ellenzéki előválasztás technikai lebonyolításáért az aHang a felelős. A szervezet kampányigazgatója, Hajdú Gergő a 444.hu-nak azt mondta: „Sok mindenre készültünk, de ilyen támadásra nem számítottunk.”

Az ügyvezető igazgatója, Varga Máté szombat este közleményt adott ki.

„Óriási előkészítő munka után ma reggel hat órakor indult az előválasztás és egészen délelőtt 10 óráig rendben működött a rendszer – írta. – Ezután történt valami. Szervereink instabillá, majd elérhetetlenné váltak, pedig

a nagy érdeklődés ellenére csak töredékét használták az erőforrásainknak.

A szervező pártokkal közösen az elmúlt órákban minden részletre kiterjedő technikai elemzést végeztünk, amely alapján teljesen világossá vált, hogy

erősödő terheléses támadások érték az előválasztás háttérrendszerét, majd 10 óra körül le is blokkolták a szerverek működését.

Nem alkalomszerű túlterhelés vagy jól ismert támadási formák, hanem egy összetettebb, több lépcsőből álló visszaélés történhetett. Az Országos Előválasztási Bizottság és az aHang egyetlen felelős döntést hozhatott, az Előválasztás felfüggesztését, amíg rendszereink visszaállnak a biztonságos működésre.”

Azt írta, az előválasztás hétfőn reggel folytatódik.

Az online előválasztással kapcsolatban közölte,

  • akinek a hétvégére volt időpontja online szavazásra, vagy nem sikerült az azonosítása, foglaljon új időpontot hétfőtől.
  • Akinek sikerült a videohívásos azonosítás, de nem érkezett meg a szavazáshoz a linkje, ha megadta az időpontfoglalási oldalon az email címét, akkor elküldik neki.
  • Aki nem tudott szavazni, pedig megvolt a linkje, hétfőtől adhatja le voksát.

Azt is írja az ügyvezető, hogy az elmúlt hónapokban nem ez volt az első alkalom, hogy szervezett online eszközökkel próbálnak árnyékot vetni a munkájukra.

Elveszhettek a szombat reggeli szavazatok

Magyar György ügyvédet, az ellenzéki előválasztás egyik szervezőjét szombat este a Hit Rádió érte el – ezt az interjút foglalta össze az atv.hu –, ő azt nyilatkozta, bizony elszállhattak a reggel leadott szavazatok, emiatt elképzelhető, hogy – miként azt a Facebookon a zuglói jelöltként indult Hadházy Ákos is szorgalmazta – két nappal meg is hosszabbítják a folyamatot, így tehát

a szavazás technikailag olyan, mintha meg sem kezdődött volna.

Az előválasztással menetével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat itt foglaltuk össze

A legszorosabbnak ígérkező körzetekről itt írtunk

Itt pedig médiajogász beszél arról, hogy az előválasztás hirdetései rendezetlen státuszúak

Nyitókép: Forrás: Facebook
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018