eur:
392.54
usd:
367.36
bux:
66193.76
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Businesswoman on blurred background voting using digital interface 3D rendering
Nyitókép: sdecoret/Getty Images

Indul az ellenzéki előválasztás első fordulója – íme a legfontosabb tudnivalók

Szombaton kezdődik az ellenzéki előválasztás első fordulója. 106 egyéni választókerület 253 jelöltje és öt miniszterelnök-jelölt közül lehet kiválasztani a Fidesz–KDNP tavaszi kihívóit. A résztvevők interneten és sátrakban voksolhatnak.

Az MSZP, a Párbeszéd, a DK, a Jobbik, az LMP és a Momentum Magyarország történetében először országos előválasztást rendez, amelyen a szavazók eldönthetik, hogy kik legyenek a hatpárti szövetség közös jelöltjei a tavaszi országgyűlési képviselőválasztáson – mondta Barkóczi Balázs, a DK szóvivője.

Kiemelte, miután az előválasztást a demokrácia ünnepének tartják, mindent meg kell tenniük a sikeréért, hogy az ellenzéki választók elmondhassák a véleményüket, a saját választókerületükben kit tartanak az ellenzék legesélyesebb jelöltjének, kit éreznek érdemesnek arra, hogy 2022 tavaszán szembeszálljon „az állampárt” jelöltjével.

A szeptember 18. és 26. között tartandó első fordulóban a 106 választókerület 253 egyéni jelöltjére és 5 miniszterelnök-jelöltre lehet szavazni

az interneten, illetve a nagyvárosokban felállított sátrakban – tette hozzá Barkóczi Balázs. A második fordulóra, amelyen a miniszterelnök-jelöltekre lehet majd leadni a voksokat, október 4. és 10. között kerül sor, ahova az első fordulóban legtöbb szavazatot kapó három jelölt jut tovább. A választókerületi jelöltek esetében viszont csak egy forduló fog dönteni. A szóvivő emlékeztetett: az előválasztáson az vehet részt jelöltként, aki a jelentkezéssel egyidőben nyilatkozott arról, hogy a parlamentbe kerülése esetén melyik párt frakciójához kíván csatlakozni a hat ellenzéki párt közül.

A voksolásban mindenki részt vehet, aki személyesen vagy online regisztrál, illetve, ha 2022 tavaszáig, tehát az országgyűlési választások időpontjáig betölti a 18. életévét.

Az ellenzéki előválasztáson miniszterelnök-jelöltként az MSZP, a Párbeszéd és az LMP színeiben Karácsony Gergely, valamint a DK-s Dobrev Klára, a jobbikos Jakab Péter, a momentumos Fekete-Győr András és Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke indul el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×