eur:
390.7
usd:
364.33
bux:
68390.95
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Businesswoman on blurred background voting using digital interface 3D rendering
Nyitókép: sdecoret/Getty Images

Nyilvánosságra hozták, mitől omlott össze az ellenzéki előválasztás

Az előválasztás informatikai hátterét biztosító aHang kiadta azt a független szakértői jelentést, amely a rendszer – és így a szavazás – szeptember 18-19-i leállásának okait tárja fel.

Megérkezett Frész Ferenc kiberbiztonsági szakértő vizsgálati eredménye az előválasztást érintő támadások kapcsán, ami „kétséget kizáróan bizonyítja, támadássorozat valósult meg az előválasztást is kiszolgáló infrastruktúra ellen” – olvasható a lebonyolítást szervező aHang sajtóközleményében. Mint azt hozzáteszik, bár a támadások a legfontosabb pillanatokra voltak időzítve, vállalják azt is, hogy lehetett volna jobban is készülni ezekre a támadásokra.

A kiberbiztonsági szakértő által jegyzett, 80 oldalas jelentés elején leszögezik: az előválasztási rendszer szeptember 17-i és 18-i leállását három, egymástól nem elválasztható körülmény eredményezte.

Elsők között olyan konfigurációs hibák említhetőek, hogy az alkalmazást kiszolgáló infrastruktúra alulméretezett, hálózati szempontból védtelen volt, így a megnövekedett forgalom és a rendszert ért támadásokkal szemben nem volt megfelelően védve, így nem volt képes a normális kérések kiszolgálására.

A menedzsment, a számítógépek közötti szinkronizációt és a beérkező kéréseket ugyanazon csatorna volt hivatott kiszolgálni, így a megnövekedett, túlterhelt forgalom blokkolta a számítógépek közötti, valamint az adminisztrátorok és a kiszolgálók közötti kommunikációt. A problémát a szerverek hálózati kapcsolatának működésképtelensége/túlterhelése okozta.

Mindemellett jól ismert támadó hálózatok támadták a kiszolgálókat, de ez adatvesztéssel, az adatok integritásának elvesztésével, jogosulatlan adathozzáféréssel nem járt, a rendelkezésre állás viszont nagyban sérült – teszik hozzá.

A jelentés az eredményeket három pontban foglalja össze:

  • Kijelenthető, hogy a rendszer a nem tervezett hálózati terhelés miatt nem tudott kiszolgálni.
  • Támadási minták tapasztalhatóak a forgalomban, de ezek egyike sem hálózati túlterhelés, sokkal inkább a kiszolgálók és az alkalmazás sérülékenységeit letapogató próbálkozások voltak.
  • A megnövekedett forgalom, melynek 41 százaléka nem rendeltetésszerű volt, valamint a szerverek internetkapcsolatának alulméretezése és a belső szinkronizáció hiányának együttese okozta a leállást.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×